Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Víno řezané vodou s příchutí myšiny. Inspekce se nestačila při návštěvě vinotéky divit

Dáte si rádi dvojku bílého vína? Ne vždy se vám vyplatí kupovat stáčené. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se nestačili divit při nedávné kontrole ve vinotéce Víno-Davide na Benešáku v Liberci. Jedno z vín, které prošlo rozborem, obsahovalo padesátiprocentní přídavek vody.

Překvapivé výsledky přinesl rozbor Chardonnay, které měl prodejce v padesátilitrovém sudu. Víno bylo falšováno nepovoleným přídavkem 50 procent vody a nadlimitním množstvím etanolu z přidaného cukru. V chuti vína byla navíc cítit myšina.

Česká legislativa přitom připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně. Mez vinaři je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru, která byla překročena.

Myšina se u vína projevuje zákalem a chutí připomínající myší výkaly. Chuť se mění v ústech na nepříjemnou až po několika vteřinách. Přesně tak chutnalo podle inspekce nejen Chardonnay, ale také Tramín červený také v padesátilitrovém sudu.

Foto SZPI

Štítky víno, Státní potravinářská inspekce, cukr, alkohol, Liberec, Chardonnay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víno řezané vodou s příchutí myšiny. Inspekce se nestačila při návštěvě vinotéky divit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.