Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Železný Brod zbourá bývalý Exatherm a pozemek vyčistí od rtuti

V Železném Brodu na Jablonecku připravují demolici budov bývalého závodu Exatherm, který leží nedaleko řeky a autobusového nádraží. Pozemek chce město vyčistit a vytvořit tam plochu pro trávení volného času. Areál, kde se léta vyráběly teploměry, je kontaminovaný rtutí a jeho sanace přijde podle odhadů na 15 milionů korun. Radnice získala na sanaci areálu dotace z Operačního programu Životní prostředí.

Nevyužívaný areál koupila před lety radnice zhruba za 7,5 milionu korun. Jde o prostor v centru města v blízkosti panelového sídliště. Město se podle Lufinky snažilo některé objekty pronajmout, zájem ale nebyl a areál zůstal prázdný. Hlavně objekt, kde se v minulosti plnily teploměry rtutí, je navíc natolik kontaminovaný, že ho ani nelze využít a je nutné ho zbourat. "S materiálem se bude nakládat jako s nebezpečným odpadem, což sanaci prodražuje," dodal starosta František Lufinka (Za rozvoj města).

Průzkum areálu a měření na začátku letošního roku ukázaly, že prostor je silně kontaminován rtutí. Budovy proto půjdou k zemi a bude částečně nutné odtěžit zeminu. Celý prostor se musí vyčistit, s další zástavbou radnice nepočítá. "Bylo by to komplikované," řekl Lufinka. Vzniknout by tam měl prostor k odpočinku a rekreaci se zelení, herními prvky, případně dráhou pro in-line bruslení.

Sanace areálu je jedním ze stovky projektů, na něž nedávno ministerstvo životního prostředí rozdělilo 300 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí. V Libereckém kraji jde o největší projekt. Podporu získaly ještě dva projekty, jejichž cílem je analýza znečištění bývalého areálu slévárny v Žandově na Českolipsku a bývalé textilní továrny v Rokytnici nad Jizerou, každý zhruba za 2,5 milionu korun.

Autoři | Foto Železný Brod

Štítky Železný Brod, environmentální remediace, Operační program Životní prostředí, okres Jablonec nad Nisou, projekt, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železný Brod zbourá bývalý Exatherm a pozemek vyčistí od rtuti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.