Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zahájení zimní sezony do Jizerských hor zlákalo tisíce lidí

Tisíce lidí vyrazily o víkendu do Jizerských hor, kde začala lyžařská sezona. Provoz zahájily první dva skiareály a upravené byly i některé tratě pro běžkaře. Plné byly parkoviště v Bedřichově, na Tanvaldském Špičáku i na Jizerce.

O víkendu se poprvé v sezoně rozjela lanovka na Tanvaldském Špičáku. V sobotu tam na 1,4 kilometru dlouhé červené sjezdovce lyžovalo asi 500 lidí, dnes dvojnásobek. "Na začátek sezony to byla hezká návštěva a vydařilo se i počasí. Po oba dny bylo slunečno," uvedl za areál Pavel Bažant. Středisko bude v dalších dnech uzavřené, v provozu bude opět o víkendu.

Sezonu už také zahájil skiareál Rejdice v Kořenově, o víkendu jezdila lanovka a lyžovat se dalo na kilometrové sjezdovce. I v Rejdicích jsou s návštěvností spokojení. "Každý den jsme měli stovky lidí," uvedla za areál Monika Martínková. Také Rejdice přeruší na pracovní dny provoz a středisko se znovu otevře v pátek na večerní lyžování.

Tisíce lidí vyrazily na běžky, i když zatím jsou v Jizerských horách upravené jen okruhy v okolí Bedřichova a Jizerky. Na některých úsecích se stále těží dřevo, a proto je zatím nejde upravovat rolbou. Stopy si ale běžkaři prošlapávali sami. "Řada lidí to pojala jako procházku po lyžích. Na tradičních trasách bylo hodně běžkařů," uvedla bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová, která do Jizerských hor také vyrazila.

Ne všem první lyžování přineslo jen radost. Na sjezdovce na Tanvaldském Špičáku se podle Mašína zranilo asi pět lidí, několik dalších výjezdů měla horská služba i kvůli běžkařům. "Nebylo to ale nic dramatického, odpovídalo to návštěvnosti hor," uvedl náčelník. Zranění měli podle něj zlomeniny rukou, nohou, poraněné vazy v kolenech. "Bylo tam i jedno vyčerpání," dodal Mašín.

Autoři | Foto Jiří Langer

Štítky Jizerské hory, běh na lyžích, Tanvaldský Špičák, Bedřichov, Rejdice, Zuzana Kocumová, Kořenov, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahájení zimní sezony do Jizerských hor zlákalo tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.