Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobrá zpráva pro běžkaře! Vesecký areál by měl být od ledna zasněžován

Už zhruba za měsíc by se běžkaři z Liberce mohli dočkat zasněžování dva a půl kilometru dlouhého okruhu ve veseckém areálu. Po nezbytných úpravách čerpací stanice by se v případě příznivého počasí mohla sněžná děla ve Vesci rozjet už v polovině ledna. Trať se naposledy zasněžovala v roce 2013.

„Nechci se smířit s tím, že máme ve veseckém areálu připravenou funkční zasněžovací technologii, která leží ladem a chátrá, zatímco místní běžkaři musejí po práci jezdit do Bedřichova nebo ještě dál. Vesec má velký potenciál a jsem si jistý, že při kvalitně připravené trati si najde stovky, ne-li tisíce příznivců,“ uvedl primátor Tibor Batthyány (ANO).

Na zasněžování bude město spolupracovat s libereckou Duklou. Spolu s vedoucím trenérem lyžařského oddílu Dukly Liberec Michalem Georgievem se proto na konci listopadu vydal primátor hledat inspiraci do Vrchlabí, kde úspěšně funguje podobný běžkařský okruh.

„Hledali jsme způsob, jak trať ve Vesci zasněžovat a provozovat co nejefektivněji a s co nejnižšími možnými náklady. Je jasné, že v areálu budeme muset svítit, protože nejvyšší návštěvnost se dá očekávat v pozdních odpoledních a večerních hodinách. Také jsme se utvrdili v tom, že v případě Vesce není efektivní stříkat umělý sníh přímo na trať, ale na hromadu, odkud se bude rozvážet a rozhrnovat po trati,“ dodal primátor.

Nyní město zjišťujeme předpokládané náklady na provoz a pracuje na tom, jak zredukovat výkon čerpací stanice, která žene do areálu vodu z nádrže u Kolory. Ta vznikla v rámci příprav mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 a je energeticky extrémně náročná, protože je dimenzovaná na 27 koncových zařízení. „Na zasněžování okruhu nám jich bude stačit maximálně deset,“ upřesnil primátor a připomněl, že na přípravu kvalitního podkladu je potřeba alespoň pětistupňový mráz.

Úpravy potřebných technologií zaplatí město. Na nákladech na zasněžování a úpravu trati se pak bude finančně podílet i Svaz lyžařů ČR. Pokud se projekt osvědčí, bude zasněžování ve veseckém areálu fungovat každoročně. Na úpravu okruhu by do budoucna mohli přispívat i sami lyžaři. „Například formou placeného parkování nebo nákupem suvenýrů,“ doplnil primátor Tibor Batthyány.

Foto czech-ski.com

Štítky běh na lyžích, primátor, Liberec, Tibor Batthyány, ANO 2011, Dukla Liberec, Bedřichov, Česko, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva pro běžkaře! Vesecký areál by měl být od ledna zasněžován  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.