Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu ani neviděly

 
pátek, 16. prosince 2016, 13:12

Pokud kvůli předvánočnímu shonu delegujete starost o cukroví na obchodní řetězce, můžete se divit, jaké pochutiny se na váš stůl dostanou. dTest se podíval na zoubek kupovaným lineckým rohlíčkům a zjistil, co toto průmyslově zpracované, křehké polomáčené cukroví obsahuje. Kupodivu to máslo ani čokoláda nejsou.

Tradice a cukrářské recepty linecký rohlíček představují jako dvě křehké máslové sušenky slepené džemem a namočené v čokoládě. „Do srovnání jsme zařadili celkem devět výrobků. Většina z nich nesla název linecké rohlíčky, ale narazili jsme i na ‚máslové banánky‘ či ‚povidláčky,‘ které se však jinak od ostatních průmyslových rohlíčků nelišily,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Zatímco doma si linecké cukroví nejspíše připravíte s použitím vlastního džemu, výrobci jsou vynalézavější. Ze srovnání vyšlo, že rohlíčky většinou obsahují nespecifikovanou vícedruhovou ovocnou náplň. Co se v žádných z nich nenašlo, byla čokoláda. „Obaly často hlásají, že je cukroví polomáčené. Ale v čem přesně jsou máčené, po tom musíme zapátrat na zadní straně. Ve všech případech jde o takzvanou tmavou cukrářskou polevu, což je cukr a ztužený rostlinný tuk s přídavkem kakaa a emulgátoru,“ vysvětluje Hoffmannová.

Nahrazení neušla ani nastrouhaná citrónová kůra, místo které velkovýrobci k dochucení používají polotovar zvaný „citropasta“. Nejde však o výrobek z citrónů – skládá se z vody, cukru, jablek, škrobu, konzervantů, barviv a citrónového aroma a kyseliny citrónové.

Ani z pohledu přítomnosti másla se nemají linecké rohlíčky z obchodu čím chlubit. „Všechny výrobky bez výjimky obsahovaly částečně ztužené rostlinné tuky, které mohou být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Pouze jeden výrobek, Jemné máslové banánky od Smetanové cukrárny, obsahoval kromě ztužených rostlinných tuků také máslo,“ podotýká Hoffmannová.

Před nákupem cukroví v obchodě je tedy dobré zvážit, zda náhražky tradičních surovin stojí za ušetřený čas. „Polotovary, které se často pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků používají, představují pro lidské tělo vydatný zdroj potravinářské chemie a také zvýšený příjem cukru nebo soli,“ připomíná Hoffmannová a radí: „Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím menší má nutriční i kulinářskou hodnotu. Naštěstí lze přítomnost chemie snadno na první pohled odhalit. Kratší seznam použitých ingrediencí pravděpodobně naznačuje základní suroviny. Naproti tomu polotovary, jejichž dílčí složky se musí rozepisovat do závorek, prozradí záplava textu. Obecně tedy platí, čím méně textu, tím lépe.“

Tisková zpráva | Foto chytrazena.cz

Kam dál?

Hazard v Liberci končí. Zastupitelé města schválili nulovou toleranci

pátek, 16. prosince 2016, 01:19

V Liberci nebude možné provozovat hazard. Všechny kasina i klasické herny s automaty budou muset ukončit činnost nejpozději do...

Jablonec nad Nisou po šesti letech zvýší cenu za likvidaci odpadu

čtvrtek, 15. prosince 2016, 17:18

Jablonec nad Nisou po šesti letech zvýší cenu za likvidaci komunálního odpadu. V druhém největším městě v Libereckém kraji...

Město si chválí seniorské hlídky. V Liberci dohlíží na dvanáct...

čtvrtek, 15. prosince 2016, 13:59

Už přes rok jsou přechody u základních škol v ulicích Dobiášova, Ještědská, 28. října, Jeronýmova, Jabloňová, Na výběžku, Česká,...

FOTO: Další samoobsluha z Frýdlantska neprošla drobnohledem inspekce

středa, 14. prosince 2016, 20:42

Na černé listině Státní zemědělské a potravinářské inspekce přibývá jedna samoobsluha z Frýdlantska za druhou. Po obchodě z...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • FOTO, VIDEO: Přívalový liják spláchl část...

  • Za smrt chlapce v bazénu půjde plavčík k...

  • FOTO, VIDEO: V centru Liberce hořelo. Hasiči...

  • Lesy ČR podaly kvůli nepořádku po...

 
 

O čem píše Drbna.cz

DRBÁRNA: Vizuální stránka jídla nesmyslně nabývá na důležitosti, říká Zdeněk Pohlreich

V Česku před lety nastartoval malou gastronomickou revoluci. Díky televiznímu pořadu ukazoval, že jíst se dá kvalitně a není to ani nic složitého. Zdeněk Pohlreich je dnes stále jednou z nejvýraznějších tváří gastronomického byznysu u nás. V dalším díle Drbárny se rozpovídal třeba o životě v zahraničí nebo o tom, že jídlo by mělo především dobře chutnat.

Historička: O společnosti vypovídá i to, jaké slaví svátky a jak

Ze vzniku Československa v roce 1918 se neradoval každý, později stát vydával instrukce, jak se má tento svátek slavit. Jak se 28. říjen slavil v minulosti a jak to bylo s dalšími svátky z první republiky, zkoumali historici z Masarykova ústavu a Archivu (MÚA) Akademie věd ČR a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Svá zjištění sepsali v knize, která vyjde letos v srpnu. Bádání přiblížila v rozhovoru Dagmar Hájková z MÚA.

ANKETA: Orwellův zákon aneb rozvědka do každého domu. Přijde Velký bratr i k nám?

V roce 2017 se ve sněmovně projednávala kontroverzní novela zákona o Vojenském zpravodajství a souvisejících zákonů. Tato novela sice vzhledem k podzimním volbám a kauze s Čapím hnízdem spadla pod stůl, nicméně v programovém prohlášení současné vlády v demisi se s přijetím takového zákona počítá. Proč je ale návrh novely z roku 2017 tak kontroverzní a hrozí nadále jeho přijetí?