Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Voda na Frýdlantsku zdraží v příštím roce na necelých 103 korun

Voda na Frýdlantsku zdraží v příštím roce o pět procent. Odběratelé na vodném i stočném zaplatí za metr krychlový včetně DPH 102,97 Kč. Novinářům to dnes sdělil Dan Ramzer (ODS), starosta Frýdlantu a předseda představenstva Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS), který vodou zásobuje 24 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku. Průměrná čtyřčlenná domácnost na Frýdlantsku zaplatí příští rok na vodném a stočném zhruba o 630 korun víc.

Voda příští rok nezdraží jen na Frýdlantsku. Severočeská vodárenská, která zásobuje vodou větší část Libereckého kraje, ale zdražila jen minimálně, o 30 haléřů, za krychlový metr tak domácnosti v příštím roce zaplatí 98,30 Kč. Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu to znamená ročně zaplatit za vodu zhruba o 40 korun víc. Nahoru půjde cena vody i na sousedním Semilsku, o kolik tamní Vodohospodářské sdružení Turnov zdraží, bude ale jasné až příští týden.

Hlavním důvodem dalšího zdražování vody na Frýdlantku jsou podle Ramzera nutné investice do zastaralých kanalizačních a vodovodních sítí. "S výjimkou oprav po povodních se do nich v posledních letech investovalo jen minimálně," řekl Ramzer. Frýdlantská vodárenská podle něj na rozdíl od mnohých jiných vodárenských společností sama také provoz vodovodů a kanalizací zajišťuje a všechny peníze, které vydělá, investuje zpět do infrastruktury.

Frýdlantská vodárenská navíc připravuje rekonstrukci zastaralé úpravny vody v Bílém Potoku na Liberecku. Důvodem opravy jsou rostoucí nároky na kvalitu pitné vody, ale také obavy z plánovaného rozšíření polského dolu Turów u česko-polské hranice, které by mohlo Frýdlantsko připravit o zdroje pitné vody. Na projekt za 220 milionů korun už má podle Ramzera FVS slíbenou dotaci z evropských fondů. "Pokud se podaří zajistit spolufinancování, zahájit bychom chtěli rekonstrukci v první polovině příštího roku," dodal frýdlantský starosta.

FVS vznikla v roce 2004 transformací Frýdlantského vodárenského sdružení. Akcionáři společnosti je 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. V minulých letech už společnost modernizovala úpravnu vody ve Frýdlantu, kde kvalita vody dlouhodobě nesplňovala hygienické limity. V průměru tam voda obsahovala v litru 54 miligramů dusičnanů, evropské normy dovolují jen 50 miligramů. Problém vyřešila linka reverzní osmózy za 15 milionů korun, jež dokázala množství dusičnanů snížit.

Autoři

Štítky Frýdlantsko, Dan Ramzer, Frýdlant, ODS, Frýdlantský výběžek, Frýdlantská vodárenská společnost, Liberecký kraj, okres Semily, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na Frýdlantsku zdraží v příštím roce na necelých 103 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.