Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec chce za osm milionů koupit funkcionalistickou vilu

Jablonec nad Nisou chce za víc než osm milionů koupit funkcionalistickou Kantorovu vilu. Dům byl postaven v roce 1934 podle projektu Heinricha Kulky, žáka a spolupracovníka klasika moderní architektury Adolfa Loose. Jde o jeden z nejcennějších objektů tohoto stylu v regionu, radnice by ho proto ráda otevřela veřejnosti. Realitní kanceláře dům dlouho nabízely za devět milionů korun, městu se podařilo cenu snížit na 8,121 milionu. Náměstek primátora Miloš Vele (ODS) dostal úkol zkusit cenu ještě zredukovat.

V budoucnu chce město vilu zrekonstruovat do původního stavu a otevřít veřejnosti. Je to ale záležitost několika let. Zatím jsou ve vile nájemníci a radnice ji chce koupit i s nimi. "Nechceme ji mít prázdnou a řešit ostrahu nebo riskovat, že by nám ji mohli i vybydlet. Když bude žít běžným životem, tak v současné době žádné náklady nepotřebuje," vysvětlil Vele. Náklady na případnou rekonstrukci půjdou do milionů. Záležet bude podle náměstka na tom, jak jestli bude město chtít dát do původního stavu celou vilu nebo jen její část.

Vilu nechal postavit jablonecký lékař Alfréd Kantor. Připomíná slavnou Müllerovu vilu v Praze. Dům má čtyři podlaží, výrazně krychlové hmoty jsou prolomeny nepravidelným rastrem oken. Nejvýraznějším prvkem světlé fasády je vstup s travertinovým obkladem a prosklenými dveřmi s mříží. Do polozapuštěného suterénu byla umístěna soukromá ordinace, místnost pro domovníka, garáž a zázemí domu. Dnes je objekt památkově chráněný.

V přízemí vily byla obytná hala, jídelna, veranda a kuchyně, prostřednictvím terasy bylo podlaží propojeno se zahradou. Přízemí má několik úrovní podlah a donedávna patřilo k nejzachovalejším částem interiéru. Patro, kde byly soukromé prostory rodiny, bylo v minulosti upravováno a zachoval se jen zlomek původního vybavení. Ani podkroví není původní. Vila byla ve druhé polovině 20. století přestavěna a rozdělena na čtyři byty, v 90. letech přibyla dvougaráž.

"Na obnově a budoucím využití Kantorovy vily chceme spolupracovat s Kulkovou nadací," řekl Vele. Kulkova nadace existuje od roku 2002 na Novém Zélandu a vznikla s cílem uchovat a rozvíjet odkaz Heinricha Kulky.

Projekt budoucího využití Kantorovy vily by se tak podle náměstka mohl opřít o mezinárodní zkušenosti a kontakty nadace a stát se pilotním projektem kulturní výměny mezi Novým Zélandem a Českou republikou.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky vila, Jablonec nad Nisou, dům, Miloš Vele, Heinrich Kulka, Adolf Loos, ODS, nadace, Nový Zéland, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chce za osm milionů koupit funkcionalistickou vilu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.