Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé si v neděli připomenou pět let od úmrtí prezidenta Václava Havla

Na prezidenta Václava Havla, který zemřel právě před pěti lety, budou v neděli moci lidé zavzpomínat na několika akcích. V Praze se uskuteční čtení z jeho her, zádušní mše ve svatovítské katedrále či večerní pochod na Hrad. Politika a dramatika připomenou ale i krátké a ohrnuté kalhoty.

První český prezident zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém oblíbeném venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku. Vzpomínkové akce se konají i v jiných městech. Někde se uskutečnily už v týdnu.

V centru Prahy na Jungmannově náměstí začala v 10:00 akce Svíčka pro Václava Havla, kde se budou číst Havlovy hry. Ukázky z nich přečtou a na prezidenta zavzpomínají jeho někdejší tajemník Vladimír Hanzel, herečka Jitka Smutná, herec Tomáš Hanák či muzikant Václav Koubek. Setkání potrvá do 18:00. Naváže na ně pochod Srdce na Hrad, který vyrazí na Hradčanské náměstí.

V 10:00 začala i zádušní mše ve svatovítské katedrále, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka. Bohoslužbu bude přenášet živě Česká televize.

Potřetí se uskuteční akce Čtení z Havla. V pražském divadle Alfred ve dvoře bude možné od 16:00 do 21:00 slyšet ukázky z Havlových prací. Zájemci budou moci také sami přečíst úryvky, které mají rádi a považují za podstatné. Knihy budou na místě k dispozici.

Prvního prezidenta si mohou lidé připomenout také tím, že budou mít krátké či ohrnuté kalhoty. Při své první prezidentské inauguraci měl totiž Havel nápadně krátké nohavice. Organizátoři, kteří k zapojení vyzývají na sociálních sítích, chtějí tak na hlavu státu vzpomínat s humorem.

Autoři | Foto David Sedlecký (Wikipedia Commons)

Štítky Václav Havel, Praha, Pražský hrad, Vladimír Hanzel, Jitka Smutná, Tomáš Hanák, Václav Koubek, okres Trutnov, Dominik Duka, Hrádeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si v neděli připomenou pět let od úmrtí prezidenta Václava Havla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.