Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hejnice o dotaci na kanalizaci nepřijdou, podmínky splnily

Hejnice o evropskou dotaci na dostavbu kanalizace nepřijdou. Podařilo se splnit i poslední podmínku, a to je připojení 750 ekvivalentních obyvatel.

"Dostali jsme dopis od Státního fondu životního prostředí s konstatováním, že jsme splnili všechny úkoly a závazky a dotace nám nebude pokrácena a bude celá vyplacena," uvedl starosta města Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice). Evropská dotace na akci zhruba za 50 milionů korun je kolem 32 milionů korun.

Dostavba kanalizace byla v Hejnicích největší investiční akcí v posledních letech, radnice ji připravovala pět let. Město s 2700 obyvateli, které leží v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, díky ní splňuje evropské normy pro oblasti s více než 2000 lidmi. V 90. letech a v letech 2004 a 2005 byla sice vybudována čistírna odpadních vod a kanalizace, napojit se na ni ale mohlo jen zhruba 60 procent domů. Dostavba umožnila napojit další domácnosti v Hejnicích i v nedaleké osadě Ferdinandov. Stavba trvala přes rok, skončila na začátku letošního roku.

Zájem o připojení ale nebyl takový, jaký radnice předpokládala. Některé domácnosti odrazovaly vysoké náklady na přípojku, podle starosty se cena může pohybovat od 5000 do 40 tisíc korun. Městu nepomohlo ani nařízení o povinnosti připojit se na novou kanalizaci do konce července, které schválilo zastupitelstvo. Po domácnostech, které toto nařízení nesplnily, proto vyžadovalo, aby doložily, jak nakládají s odpadní vodou. Některé se připojily ještě letos, další se k tomu chystají po zimě. "Určitě chceme, aby se napojil každý, kdo ze zákona má, aby to bylo spravedlivé pro všechny," dodal starosta. Kdo to neudělá, hrozí mu pokuta ve správním řízení až 50 tisíc korun.

Autoři

Štítky Hejnice, kanalizace, Jaroslav Demčák, Státní fond životního prostředí, CHKO Jizerské hory, Ferdinandov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejnice o dotaci na kanalizaci nepřijdou, podmínky splnily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.