Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Polední meníčka po zavedení EET zdražila. V Liberci si připlatíte v průměru pět korun

Elektronická evidence tržeb má za sebou necelý měsíc ostrého provozu. Naplnily se černé scénáře restauratérů, kteří kvůli jejímu zavedení museli zdražit o několik procent? Průměrná cena obědu se před zavedením EET pohybovala na úrovni 88,50 korun, jak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databází 4207 gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Po zavedení EET došlo k navýšení cen o 4 koruny a průměrná výše tak nyní dosahuje úrovně 92,50 korun.

„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových měníček. Na obhajobu restaurací je potřebné říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

Například v Liberci se zdražení projevilo v jídelních lístcích řady restaurací. Koncem roku výrazně zdražila například Plzeňka v Moskevské ulici, naopak třeba v hotelových restauracích Lukáše Pytlouna zůstávají ceny stejné. „Nemám důvod zdražovat. Daně jsem platil i předtím a nějaké zdražování o desítky korun kvůli EET mi přijde směšné,“ říká. Podle něho plánuje ve svých restauracích zdražit v příštím roce hlavně pivo, jehož cenu drží už pět let na stejné úrovni. „Není to ale kvůli elektronické evidenci tržeb,“ uzavřel.

Podle portálu menicka.cz se na sklonku roku v Libereckém kraji zdražovalo zhruba stejně, jako ve většině krajů a to v průměru o čtyři až pět korun. Výrazněji podražila meníčka hlavně v Praze a Středních Čechách.

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte na Vysočině nebo v Olomouckém kraji za necelých 88 korun, naopak v Praze budete muset sáhnout do své kapsy hlouběji, v průměru 109 korun. Druhý nejdražší oběd čeká na hosty ve Středočeském kraji a to 96 korun.

Foto pixabay.com

Štítky EET, Liberec, restaurace, Česko, Praha, Středočeský kraj, Plzeňka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

winki winki

Já si nepřiplatím ani deseťák. Mám doma dobrou kuchařku (manželku) která o mne pečuje. A ten hnus co podávají v hospodách ať si sežerou sami.

Čtvrtek, 22. prosince 2016, 08:36Odpovědět

Polední meníčka po zavedení EET zdražila. V Liberci si připlatíte v průměru pět korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.