Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Centrální teplo v Jablonci zlevní v Jablonci pod 580 korun

Cena za teplo z centrálního zásobování v Jablonci nad Nisou se příští rok dostane pod 580 korun za gigajoule. Letos zákazníci Jablonecké energetické platili od 620 do 689 korun. Cena tepla klesá zejména díky revitalizaci teplárenské sítě, která byla dokončena koncem října letošního roku.

Cena pro odběratele městské společnosti závisí na lokalitě i délce smlouvy. Od Nového roku budou dva základní tarify s cenami 564 a 579 korun za gigajoule včetně DPH. "Máme ale i zákazníky, jimž díky dlouhodobým smlouvám klesla cena za gigajoule i pod hranici 500 korun," řekl předseda představenstva Jablonecké energetické a náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS).

Jablonecká energetická zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994, od poloviny roku 2013 je jediným vlastníkem společnosti město Jablonec. Ještě v roce 2014 patřila cena za teplo v Jablonci k nejdražším v zemi. Za gigajoule tehdy domácnosti platily bezmála 900 korun. Zlevnění umožnila modernizace zastaralého systému. Začala loni výstavbou pěti menších plynových kotelen za 95 milionů korun, polovinu zaplatila Evropská unie. Letos projekt pokračoval druhou etapou, vybudováno bylo dalších 16 zdrojů za 137 milionů korun. I na tu žádá Jablonecká energetická dotace z EU, získat může zhruba 40 procent nákladů. V rámci obou etap se na nové zdroje tepla napojilo 4000 jabloneckých domácností a zhruba 70 institucí, jako jsou úřady či školy nebo například plavecký bazén. Systém má zhruba třicetiprocentní rezervu na to, aby se mohli připojit další odběratelé.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, teplo, Jablonecká energetická a.s., Evropská unie, Miloš Vele, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrální teplo v Jablonci zlevní v Jablonci pod 580 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.