Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mzdy v liberecké nemocnici stoupnou příští rok o necelých sedm procent

Zaměstnancům Krajské nemocnice Liberec stoupnou příští rok mzdy o 6,5 procenta. Vláda sice schválila zvýšení tarifů pro lékaře a další zaměstnance o deset procent, což mělo být zajištěné navýšením financí v úhradové vyhlášce. Podle ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného je ale navýšení nedostatečné. Problémy mají i ostatní městské či krajské nemocnice v regionu. Desetiprocentní zvýšení mezd zatím negarantuje žádná z nich.

Krajská nemocnice v Liberci působí ještě v Turnově a se zhruba 2500 zaměstnanci je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Podle Nečesaného mohou získat prostřednictvím úhradové vyhlášky navíc 70 milionů korun, potřebovali by ale o 20 milionů korun více. Část peněz z navýšení úhrad od pojišťoven totiž nemocnice vydá i na nezdravotnický personál. Přidat musí těm, kteří mají tarif na úrovni minimální mzdy. Ta se od ledna také zvyšuje. V součtu jde o dalších sedm milionů korun. Podle ředitele se přesto budou snažit najít způsob, jak lékařům a dalším zaměstnancům zvednout mzdy o celých deset procent. "Budeme hledat rezervy uvnitř nemocnice," dodal.

V druhé krajské nemocnici v České Lípě zatím panuje nejistota. "V současné době stále probíhá kolektivní vyjednávání," řekla mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová.

Rozhodnuto není ani v městské nemocnici v Jablonci nad Nisou. "Zatím s navýšením počítáme. Konečné rozhodnutí padne v polovině ledna, až budeme mít přesnější odhad hospodářského výsledku za rok 2016 i modelace tržeb na rok 2017," uvedl ředitel nemocnice Vít Němeček.

V městské nemocnici v Jilemnici na Semilsku jednání ještě také zcela neskončila. "Je tady zatím dohoda o navýšení tarifů o sedm procent, což je částka, kterou nám dovoluje úhradová vyhláška pro příští rok," uvedl ředitel nemocnice Jiří Kalenský. O sedm procent by se příští rok měl zvednou tarif i v městské nemocnici v Semilech. Obě zdravotnická zařízení se příští rok spojí do jediné firmy. Provoz obou nemocnic převezme nově založená akciová společnost MMN (Masarykova městská nemocnice) vlastněná městy Semily a Jilemnice. Předsedou představenstva bude Kalenský. Podle něj zatím zůstanou mzdové tarify oddělené, jednotný by se měl vytvořit v průběhu prvního pololetí příštího roku.

Štítky Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, mzda, Luděk Nečesaný, Turnov, Vít Němeček, Semily, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mzdy v liberecké nemocnici stoupnou příští rok o necelých sedm procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.