Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec dokončil v závěru roku obnovu dalších drobných památek

Jablonec nad Nisou dokončil před koncem roku obnovu dalších drobných památek. Je mezi nimi několik křížů, ale také například betonová pevnůstka z druhé světové války takzvaný Einmannbunker nad areálem bývalého Elitexu. Na opravy dílem přispělo ministerstvo kultury, dílem byly hrazeny z rozpočtu města. Celkem Jablonec do oprav v letošním roce vložil přes 200 tisíc korun.

Město podle Hozové pokračuje v obnově drobných památek a uměleckých děl, jichž je na území podhorského města kolem 80. V posledních letech se obnovy dočkaly třeba kaple v Proseči, vodojem na Dobré Vodě, křížky v Kokoníně a na Šumavě, mariánský sloup v Rýnovicích nebo památník prusko-rakouské války v Kokoníně. "Obliba drobných památek roste, křížky, pomníčky a kapličky pomáhají obyvatelům identifikovat se s místem, v němž žijí. Jejich opravy mnohdy nevyžadují velké úsilí ani závratné finanční částky," řekl jablonecký primátor Petr Beitl (ODS).

K nejcennějším památkám, které se letos dočkaly obnovy, patří třímetrový pískovcový kříž v Proseči. Stojí pod staletými lipami u odbočky na Horní Proseč už od roku 1775, a patří tak k nejstarším kamenickým památkám v okolí. "Kamenný kříž byl pokrytý mechem, místy až v několikacentimetrové vrstvě, měl i několik prasklin," popsala jeho původní stav vedoucí stavebního odboru města Ivana Řimnáčová. Obnovy se podle ní dočkaly i další dva kříže z ulic U Nisy a z ulice Československé armády.

Obnovy se letos dočkal i malý bunkr u Elitexu, i když není chráněnou památkou. "Připomíná ale válečné události v Jablonci," řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová. V evidenci radnice jsou podle ní zatím dva, druhý je ve Staré Osadě. Malé betonové pevnůstky sloužily jako pozorovatelny pro jednoho muže, odtud název Einmannbunker. Jejich nejčastějším úkolem bylo střežení průmyslových areálů a dopravních uzlů vyklizených kvůli náletu a pozorování situace kvůli snazší lokalizaci míst dopadu nevybuchlých pum. "Oprava bunkru nad areálem Elitexu stála 40 tisíc korun, opatřili jsme jej i cedulí s popisem, aby lidé věděli, k čemu ten malý betonový včelí úl sloužil," dodal Beitl.

Autoři | Foto Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, oprava, druhá světová válka, Ministerstvo kultury České republiky, Proseč, Petr Beitl, prusko-rakouská válka, Dobrá voda, a.s., Kokonín, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec dokončil v závěru roku obnovu dalších drobných památek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.