Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lanovka na Ještěd loni vyvezla nejvíc lidí za posledních 24 let

Lanovka na Ještěd v Liberci loni přepravila 300 917 lidí, to je nejvíc za posledních 24 let. Přes 300 tisíc pasažérů naposledy svezla v roce 1992, řekl dnes přednosta lanovky Vladimír Štěpán. "Tehdy to bylo dokonce kolem 350 tisíc lidí," uvedl.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je v provozu už více než 80 let. Lanovku vybudovala v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Rekordní byl pro lanovku rok 1976, kdy začala jezdit po čtyřleté rekonstrukci a přepravila skoro 600 tisíc lidí.

Zájem o lanovku v posledních letech mírně stoupá. Loni byl meziroční nárůst zhruba o tři procenta, v roce 2015 svezla 291.070 lidí. K loňskému překonání hranice 300 tisíc cestujících podle Štěpána hodně pomohl závěr roku s mrazivými a slunečními dny. "Lidí jsme vozili pomalu jako v létě," řekl Štěpán. Na Silvestra lanovka přepravila 2832 lidí, za 29. a 30. prosinec dalších 4800 lidí. Denním maximem z loňského léta bylo 3700 pasažérů.

Podle Štěpána mohlo být loni cestujících ještě mnohem více, kdyby jim přálo počasí. "Od poloviny září nebylo pro nás moc přívětivé," řekl. Problémy působil hlavně silný vítr. Běžně kvůli větru stojí lanovka tak dvakrát třikrát za rok, loni byla mimo provoz více než 14 dní. Nečekaně delší byla i jarní odstávka, která se z plánovaných deseti dnů protáhla skoro na dvojnásobek. Důvodem bylo poškození ložisek, které technici odhalili při výměně tažného lana. Za celý loňský rok byla lanovka včetně plánované jarní a podzimní výluky mimo provoz 42 dní, což je podle přednosty o polovinu déle než v jiných letech.

Lanovku využívají především turisté z Česka, Německa a Polska. Z vrcholu hory se jim otevře pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Lanovka na Ještěd jede čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. Délka trati kabinové lanovky dosahuje 1188 metrů. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem.

Autoři

Štítky lanová dráha, Ještěd, Liberec, František Wiesner, silvestr, Německo, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Ještěd loni vyvezla nejvíc lidí za posledních 24 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.