Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Koronerskou službu v Libereckém kraji bude i nadále zajišťovat záchranná služba

Prohlídku těl zemřelých v Libereckém kraji bude i nadále dělat Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje. Vítěz výběrového řízení, který je 1. Koronerská, se rozhodl odstoupit od smlouvy kvůli nevyhovujícímu téměř dvoumilionovému ročnímu paušálu nabídnutému pojišťovnou.

Firma odstoupila od smlouvy v zákonné lhůtě. „Nastalou situaci jsme urychleně řešili již minulý týden. Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje bylo uloženo zajistit prohlídky zemřelých s účinností od 1. 1. 2017. Pro případné klienty se prakticky nic nemění, jde pouze o pokračování současné praxe,“ říká Přemysl Sobotka (ODS), náměstek Libereckého kraje pro zdravotnictví.

Prohlídku těl zemřelých může provádět jakýkoli lékař s atestací, který není zároveň patologem či soudním lékařem, aby nedocházelo ke střetu zájmů. Prohlídka zemřelého obnáší ohledání těla a vyplnění příslušných dokumentů s údaji o dotyčném a příčině smrti. Většina zemřelých je pak předmětem pitvy, pokud se nejedná o zjevnou příčinu úmrtí, například u dlouhodobě těžce nemocného pacienta či stáří. Práce koronera měla ulehčit především zdravotnické záchranné službě.

Ukážeme si složitost při prohlídkách těl zemřelých, které provádí záchranná služba. Na základě výzvy od policie, která dostala informaci o zemřelém na veřejném místě, vyjíždí záchranka provést prohlídku těla. Když dorazí na místo a s prohlídkou začne, dostane výzvu z dispečinku, že má vyjet k pacientovi v ohrožení života. A tak záchranka logicky spěchá zachraňovat životy, ale policie musí počkat na místě, než se opět vrátí a tělo „doprohlédne“, jelikož bez ukončení prohlídky nelze s tělem manipulovat.

Modelových případů bylo mnoho a praxe ukázala, že prohlídky těl, ztěžující hlavní poslání záchranky, jsou v tomto modelu složité a problematické. Proto vznikla dohoda o vyčlenění úkonů z výjezdových skupin a zřízení samostatné služby „Koroner“. 

Foto ZZSLK

Štítky Liberecký kraj, zdravotnická záchranná služba, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Přemysl Sobotka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronerskou službu v Libereckém kraji bude i nadále zajišťovat záchranná služba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.