Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Libereckou zoo loni navštívilo nejvíce lidí od roku 1998

Libereckou zoo loni navštívilo 389 811 lidí, což je skoro o pětinu více než v roce 2015. Vyšší návštěvnost měla zahrada naposledy v roce 1998, kdy si ji prohlédlo přes 400 tisíc lidí.

Loňskou sezonu považuje nejstarší česká zahrada za jednu z nejlepších od roku 1989. "Za tuto skutečnost vděčíme především ideálnímu počasí na výlety a také samozřejmě dvěma mláďatům bílých tygrů, která byla velikým lákadlem," uvedla mluvčí zahrady Barbara Tesařová. Samec Shankar a samice Maia se narodili loni koncem února. Vzácné bílé tygry zahrada chová od roku 1994, odchov se jí ale povedl teprve potřetí.

Zoo chová kolem 170 druhů zvířat, z nichž řada patří k vážně ohroženým. K nejoblíbenějším zvířatům v Liberci patří vedle bílých tygrů také sloni, lachtani, pandy červené nebo šimpanzi. Loni se v Liberci narodilo 81 mláďat a zoo získala dalších 35 jedinců. Mezi nejcennější přírůstky patří dva supi himálajští. Jde o první mláďata tohoto druhu, která se podařilo v Česku odchovat. Vejce snesla samice z páru, který má zoo v Ústí nad Labem. Odchov se tam ale v minulých letech ani jednou nezdařil, proto bylo první loňské vejce předáno do umělého odchovu v Liberci, kde s tím mají velké zkušenosti. Mládě se vylíhlo na začátku května, další na konci května za pomoci libereckých zoologů v Ústí. I toto mládě se ale poté přemístilo do Liberce. Supy himálajské mohou návštěvníci v expozici vidět poprvé v téměř stoleté historii liberecké zoo.

Zoo naopak do jiných zahrad uvolnilo 80 zvířat. "V roce 2016 se nám také podařilo vypustit zpět do volné přírody již 13. mládě orlosupa bradatého," uvedla Tesařová. Chov orlosupů patří mezi priority zahrady. Tito dravci patří mezi ohrožené druhy, na světě jich je do 10.000. Do volné přírody je zoo vypouští od roku 2001.

Na letošní rok plánuje zahrada několik novinek. "Tou nejbližší bude začátek chovu koně Převalského, jež nahradí současný chov pižmoně grónského," uvedla Tesařová. Ve volné přírodě byl tento poslední divoký kůň vyhuben před 40 lety. Dnes je na světě asi 2000 kusů. V Česku se chovem koně Převalského zabývají tři zahrady. Liberec se chce zaměřit na takzvanou linii A, jež v tuzemsku dosud není. Těchto koní je na světě asi 100.

Liberecká zoo letos zřejmě začne také rekonstruovat zázemí pro slony, které chovatelsky nevyhovuje. Odhadem na to bude potřeba asi sedm milionů korun. Obnova slonince by měla být rozdělená do dvou let. Letos by se měly zmodernizovat venkovní výběhy a příští rok by měl na řadu přijít pavilon s vnitřní expozicí.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky zahrada, příroda, Liberec, tygr, Ústí nad Labem, Maia, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libereckou zoo loni navštívilo nejvíce lidí od roku 1998  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.