Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Libereckém kraji přibylo loni šest nových pošt Partner

V Libereckém kraji přibylo loni šest nových pošt Partner. Na konci roku jich tak v kraji fungovalo už 11. Od prosince ji mají i v Prysku na Českolipsku. Poštu převzala obec. Lidé ji najdou na stejném místě - v budově obecního úřadu. Služby jsou stejné jako u České pošty, lidé mohu na pobočce vyřídit všechny běžné služby včetně bankovních. Prodloužili ale pracovní dobu. Funguje to lépe, řekl dnes starosta Jan Sviták (Nezávislí).

Pošta fungovala v pronajatých prostorách v budově obecního úřadu. V posledních letech ale nebyli podle starosty s fungováním pošty v Prysku příliš spokojeni. "Střídali se tam pracovníci a měnila se pracovní doba, a tak lidé často raději jezdili jinam," popsal situaci. Navíc pracovnice, která na obecním úřadu pracuje na částečný úvazek, v minulosti na poště pracovala a agendu zná. "Proto nám připadalo jako dobré řešení poštu převzít," řekl starosta. Provoz pošty obec prodloužila, ráno je otevřena už od 07:30 a lidé to vítají.

V celém Česku převedla loni Česká pošta na smluvní partnery 149 poboček, jejich počet se tak zvýšil na 239. Nejvíc jich přibylo na jižní Moravě a ve středních Čechách. Pošta si od projektu slibuje finanční úspory v řádu stovek milionů korun i možnost, jak zachovat rozsah poštovní sítě. Podnik plánuje mít v budoucnu jen zhruba 700 vlastních provozoven a 2500 Pošt Partner, sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pošta Partner se od běžné poštovní pobočky liší jen tím, že ji provozuje někdo jiný - většinou obec nebo místní obchodník. Pošta Partner poskytuje všechny základní služby, jako je příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, příjem a výplatu poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplatu důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží nebo kolkových známek. Lidé si tam ale mohou podle Vitíka také online dobít předplacenou SIM kartu, koupit los nebo dálniční známku.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Česká pošta, obecní úřad, Jan Sviták, Prysk, okres Česká Lípa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Kryšpín

Je zajímavé, že s nápadem Pošty Partner přišli již tři či čtyři předcházející ředitelé Čs.pošty a byli za to vyhození. Mohu si myslet : kolik stálo přesvědčit stávajícího MV ČR o tom, aby to dělal někdo jiný ve své režii , ale Čs.Pošta dále brala podporu od státu za ztráty na malých provozovnách (??????) ač je provozuje někdo jiný. To je podraz na druhou. Obce prostě hradí vše, když chce zachránit služby pro své občany . Příkl.: zbudování ordinací zubních a obvodních lékařů za své s budoucím nájmem nepokrývajícím ani provoz těchto a podobných zařízení. Někde je takovýto nájem zcela zdarma, jinak by lékař odešel. Chceme základní dopravu- platíme, základní školu a školku - platíme, soc. služby - platíme, sport a hasiče -platíme,platíme lékaře i ve vzdálenějších místech, aby je někdo nezrušil aj.aj. Ve vzduchu jsou nařizované sociální byty , aj.aj.. Takové náklady navíc , ale nikdo obcím nevyrovnává! Obce nejsou založeny k podnikání (!) a základem příjmů je jen to co jim laskavě stát dá. Žádný podnikatel se do malých obcí nehrne. Taková je skutečnost.

Středa, 4. ledna 2017, 15:35Odpovědět

František Kryšpín

Vedení Čs.pošty, potažmo MV ČR jsou v tomto směru [ Pošta Partner] stejní "šmejdi", jako jiné podvodné firmy . My máme zákon, kdo a jak provádí poštovní služby. pošta není ve ztrátě, ale nátlakem na obce své povinnosti přehodí tak, aby měla větší zisk na úkor někoho jiného. Náklady nese "OBEC". Ta si dne , ze zákona hraje na popeláře, provádí poštovní činnosti, mnohde základní dopravu. V budoucnu asi bude starosta trhat i zuby a léčit lidi ač to v zákonu o obcích není.

Středa, 4. ledna 2017, 15:15Odpovědět

V Libereckém kraji přibylo loni šest nových pošt Partner  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.