Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Die Welt: V Česku po útoku v Berlíně ještě stoupla hysterie

V České republice po teroristickém útoku v Berlíně ještě stoupla hysterie a ministr vnitra Milan Chovanec nálady v zemi využívá k tomu, aby z ní politicky profitoval. Napsal to server německého listu Die Welt. Odkazuje přitom na návrh, kterým chce ministerstvo vnitra povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka.

„Faktem je, že hysterie v Česku po útoku v Berlíně ještě zesílila. Starosta šestnáctitisícového Uherského Brodu tak na doporučení policie krátce před svátky zakázal otevřít stánky na vánočním trhu,“ píše Die Welt.

Po prosincovém útoku na vánoční trh v centru Berlína, který si vyžádal 12 životů a desítky zraněných, Česko zpřísnilo bezpečnostní opatření. To se dotklo i řady vánočních trhů.

„Chovanec zjevně využívá nálady v zemi, aby z ní získal politický kapitál,“ píše se v textu, který se věnuje aktuálnímu návrhu českého ministerstva vnitra. To chce ústavním zákonem v případě teroristických útoků umožnit obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní. Návrh zatím naráží hlavně na kritiku.

„Lze pochybovat o tom, zda jde ministru vnitra Chovancovi skutečně o to, aby udělal něco preventivního proti nebezpečí terorismu v Česku, které je i podle informací jeho vlastního úřadu ve srovnání s ostatními nízké,“ píše dále autor textu Hans-Jörg Schmidt.

Chovancův návrh by se podle něj mohl líbit příznivcům prezidenta Miloše Zemana, který migranty považuje za ohrožení bezpečnosti Česka. Pomoci by podle Schmidta mohl i už tak vzkvétajícímu obchodu výrobců zbraní. „Pistole z Česka jsou oblíbené. I u zahraničních teroristů,“ míní pražský korespondent Die Welt.

Návrh změn, který by měl podle vnitra přinést vyšší nároky na majitele střelných zbraní, se nemá vztahovat na občany ostatních zemí Evropské unie. „Podle ministra čelí patrně zcela jinému ohrožení,“ podotýká Schmidt, podle něhož by návrh mohl být v rozporu s antidiskriminačními nařízeními osmadvacítky.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Česko, Berlín, Die Welt, hysterie, Milan Chovanec, Ministerstvo vnitra České republiky, vánoční trhy, Hans-Jörg Schmidt, Evropská unie, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Die Welt: V Česku po útoku v Berlíně ještě stoupla hysterie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.