Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Převáží model černé pleti nad akční nabídkou Lidlu? Ale kdeže!

„Co mám říct svému malému klukovi, který se rozbrečel... bál se bubáka. Když mu vysvětlujeme ‚neboj se, na obrázku je černoch-negr, ten žije v Africe.‘ Tak co kurva straší tady v central Evropě na letáku. Hovada.“ Jeden z řady ostrých komentářů, který se váže k akčnímu letáku společnosti Lidl Česká republika, v němž je modelem pro oblečení muž černé pleti. A to českou společnost řádně nadzvedlo.

Pokládám si otázku, jestli to o naší společnosti něco vypovídá. Už bychom si měli konečně přiznat, že ano. Ještě než budete číst dále, plně respektuji právo na strach z obecného ohrožení v důsledku událostí posledních měsíců a let. Je naprosto legitimní. Ale odsuzuji něco tak podlého, co se v posledních hodinách odehrává na facebookové zdi Lidlu.


Zdroj: FB Proti projevům nenávisti

Jenže ono to není jenom o těch odporných komentářích, tahle nálada ve společnosti opravdu narůstá. Reálně hrozí, že nám sílící názorový proud ovlivní dění v roce 2017. Toho se bojím zdaleka nejvíce. Ti, kteří proti takové náladě bojují, pomalu ztrácí sílu vysvětlovat věci na pravou míru, naopak za klávesnicí vyrůstají další hrdinní extremisté a burcují k podlému boji. A co víc, přesvědčení přesouvají i na své děti. Víte co? Já se nechci vracet do nejhorších časů minulého století.


Parodie na leták Lidlu. Zdroj: Facebook

Na jednotlivé komentáře takových lidí jsem zíral celé dopoledne. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že jsem snad ve špatném snu. Ale nejsem. Vlastně jsem si pokládal jen jednu otázku: „Převáží u lidí zmíněný strach z bubáků, nebo akční nabídka Lidlu?“ Dám ruku do ohně, že ta druhá varianta. Vždycky se mi totiž vybaví ten nápor před vchodem do obchodu, když začíná platit nabídka z letáku. A to si nedovedu představit, že by někdo z takových lidí nakonec výrobek nekoupil jen proto, že ho propaguje muž černé pleti. Tedy tak, jak tvrdí.

Lidl situaci ustál naprosto s přehledem a, troufám si říct, na některé stupidní komentáře odpověděl velice sofistikovaně. Lidí, kteří měli potřebu se na Facebooku společnosti takto vyjádřit, je mi upřímně líto. Věřím, že si jednou uvědomí, že Evropa není jen bílá, ale také černá, žlutá a kdyby tady přistáli marťani, tak i zelená. Tak to je, tak to bude, a to nejenom v Evropě, ale i v Africe, Asii nebo Americe. Pokud si to nechtějí přiznat, musí už jen doufat, že se na ně ze společnosti nebudou vrhat modelové černé pleti, že si příště nezvolí Dominika Feriho do zastupitelstva, že za reprezentaci nebude hrát Theo Gebre Selassie, že z éteru nebude znít hudba Bena Cristovaa a že na pultech nenajdou cédéčka Karla Černocha. Je ale jasné, že tato kauza zase na několik dní nebo týdnů odkloní pozornost od témat, které by měli Češi řešit se stejným „zápalem“.

Autoři | Foto FB Proti projevům nenávisti

Štítky Lidl, Evropa, Afrika, Česko, Facebook, Theodor Gebre Selassie, Karel Černoch, Dominik Feri, Asie, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Převáží model černé pleti nad akční nabídkou Lidlu? Ale kdeže!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.