Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zoologická zahrada se může pochlubit prvními letošními mláďaty

Liberecká zoologická zahrada se může pochlubit prvním letošním přírůstkem. Jsou jím pelikáni bílí, které liberecká zoologická zahrada chová už od roku 1975. První se z vajíčka vylíhl v noci z 2. na 3. ledna.

„Protože rodiče tohoto malého opeřence nejsou schopni se o něj postarat, naši ošetřovatelé ho krmí ručně směsí rozmixovaných ryb. V líhni máme ještě několik dalších vajec a předpokládáme, že k prvnímu letošnímu mláděti pelikána přibudou brzy další,“ shrnula mluvčí zoologické zahrady Barbara Tesařová. Liberečtí pelikáni snesli 15 vajec, ze dvou se vylíhla mláďata už na konci minulého roku a z dalších dvou na začátku letošního.

Zoologická zahrada Liberec začala s chovem pelikánů bílých již v roce 1975. První odchov se pak podařil v roce 1999. V zimním období jsou umístěni v zázemí zoologické zahrady.

Pelikáni bílí žijí na území jihovýchodní Evropy až k jihu střední Asie a Afriky. Severské populace se na zimu přesouvají do Afriky, Indie a Vietnamu. Na území Afriky vyhledávají sladkovodní jezera. V 18. století se zřejmě ještě vyskytovali i v jižních Čechách.

Pelikání bílí jsou, jak napovídá druhový název, bíle zbarvení ptáci, s tmavými špičkami křídel. Na spodní části zobáku je kožovitý vak, který slouží k chytání ryb. Pelikáni při lovu ryb většinou spolupracují nejen mezi sebou, ale také je známa jejich spolupráce s kormorány. Při lovu hejno pelikánů ryby obklíčí a nažene je ke břehu. Ryby nadhozem spolknou. Pokud je nedostatek ryb, mohou se živit i vajíčky a mláďaty jiných vodních ptáků, například kormoránů. 

Foto Zoo Liberec

Štítky zoologická zahrada, pelikán, vejce, ryby, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada se může pochlubit prvními letošními mláďaty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.