Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lví bratři se rozdělí. Místo Bastyho do liberecké ZOO míří lvice Shani. Budou lvíčata?

Velmi očekávaný nový obyvatel už ve čtvrtek dopoledne dorazí do liberecké ZOO. Samice lva berberského Shani se vymění s Bastym. A pokud vše dobře půjde, za nějaký čas by dokonce v ZOO mohla běhat malá lvíčata.

Shani do Liberce dorazí až z Paříže. Její hlavní úkol? Porozumět si se samcem Terrym a přivést na svět mláďata. Odnese to Terryho bratr Basty, který z liberecké zahrady odchází do francouzské ZOO du Bois d´Atilly. „Lvi jsou na rozdíl od tygrů společenská zvířata žijící ve smečce – to nám umožňovalo chovat dva samce společně v jedné expozici. Nyní však samci začínají pohlavně dospívat, a proto jsme se rozhodli nahradit jednoho samce novou samicí a v budoucnu se pokusit o odchov mláďat tohoto v přírodě již vyhynulého druhu,“ vysvětlil hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar.

Kdy budou moci lvici uvidět i návštěvníci? To záleží zcela na Shani. „První dny bude ubytována ve své vnitřní ubikaci s možností úkrytu a odpočinku v oddělení takzvané porodnice. Bude záviset pouze na ní, kdy se rozhodne návštěvníkům ukázat v celé své kráse v expoziční části výběhu,“ upřesnila mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Lvi jsou v liberecké ZOO chováni s přestávkami od roku 1950. Odchovat vlastní se už ale pár let nepodařilo. Jak si povedou Shani a Terry? Shani budou dva roky v dubnu, Terry v létě slavil narozeniny třetí. Pár týdnů potrvá aklimatizace. Podle Tesařové jsou lvice pohlavně dospělé ve dvou a půl až třech letech.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky zoologická zahrada, zahrada, Bois, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lví bratři se rozdělí. Místo Bastyho do liberecké ZOO míří lvice Shani. Budou lvíčata?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.