Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Další aleje na Frýdlantsku se dočkají obnovy. Vykácet bude třeba 116 stromů, nahradí je ale 185 nových

Další aleje na Frýdlantsku se dočkají v letošním roce ošetření. Na jejich obnovu a údržbu získal kraj prostřednictvím Krajské správy silnic Libereckého kraje dotaci ve výši skoro 1,6 milionu korun. V rámci projektu bude nově vysázeno také 185 stromů, většinou třešní a lip srdčitých, které doplní ty zdravé. Celkové náklady jsou odhadovány na necelé 2 miliony korun.

Údržbou projdou aleje na úsecích silnic III/0351 od Frýdlantu po obec Kunratice a II/291 vedoucí z Frýdlantu po křižovatku na Dolní Řasnici. Projekt zahrnuje i výsadbu 24 nových stromů v aleji podél cyklostezky na okraji Frýdlantu.

Obě aleje obnovu nutně potřebují. „Aleje tvoří mnoho stromů, které už nejsou v dobré kondici. Projekt tedy řeší i nezbytně nutné kácení. Pokáceny budou ale pouze ty stromy, které jsou ve špatném zdravotním stavu a ohrožují bezpečnost. Jedná se asi o 120 takových stromů. Počítáme i s náhradní výsadbou, v rámci projektu jich nově vysázíme 185. Odstraněny budou i plochy náletů a tím se celý prostor prosvětlí a uvolní se místo pro náhradu alejí,“ popisuje náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter (SLK).

S obnovou stromořadí počítá i česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha", který má začít na jaře. V rámci projektu se plánuje oprava téměř 24 kilometrů silnic za 270 milionů korun. Vykácet bude třeba 500 stromů, po opravě silnic jich ale bude vysázen trojnásobek.

Foto Liberecký kraj

Štítky strom, alej, silnice, Frýdlantsko, Frýdlant, Liberecký kraj, Kunratice, Dolní Řasnice, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další aleje na Frýdlantsku se dočkají obnovy. Vykácet bude třeba 116 stromů, nahradí je ale 185 nových  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.