Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci přibude další kamera. Pohlídá muzeum i galerii

Městský kamerový systém se opět rozšíří. Tentokrát o kameru, která bude hlídat oblast křižovatky Masarykova a Vítězná, tedy místo, kde najdeme lázně, muzeum nebo polikliniku. Celkem jde o jednatřicátou kameru a její instalaci už schválili liberečtí radní.

Přijde vám 31 kamer hodně? „Ve srovnání s počtem kamer v jiných příhraničních městech je to stále poměrně nízké číslo,“ uvedl primátor Tibor Batthyány

Město nevyužívá kamery ke špehování, naopak fungují i jako prevence. Kde je kamera, tam se zloděj neodváží. V tomto případě bude kamera zabírat muzeum, lázně, polikliniku, ale i restauraci ZOO a parkoviště. „Z bezpečnostního hlediska je tu potřeba prevence před vloupáním, vandalismem i krádeží vozidel,“ vysvětlil primátor. Na novou kameru bude město žádat o dotaci z fondu Ministerstva vnitra.

Město chce také rozjet první etapu projektu Bezpečný Liberec. Cílem je vytvářet průběžnou analýzu problémových míst, kriminality a bezpečnostní situace v Liberci. Dosud se tvořila analýza pouze na konci roku. „Cílem projektu je za pomoci moderních softwarových nástrojů a GPS souřadnic trestných činů průběžně vytvářet dostupnou analýzu bezpečnostní situace na území města,“ přiblížil primátor.

Město by pak mělo k dispozici aktuální údaje. Nyní se ale řeší, jak využít databáze státní i městské policie. „Anonymizované údaje budou zahrnovat druh, dobu a místo protiprávního jednání, žádné osobní údaje. Pro území města pak bude vytvořen speciální software pro mapování a predikci kriminality. Předpokládané náklady na jeho pořízení činí 200 tisíc korun," řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Mapy kriminality pak budou v dalších etapách projektu sloužit k prevenci a zvyšování bezpečnosti ve městě.

Autoři | Foto

Štítky videokamera, Liberec, muzeum, prevence, primátor, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci přibude další kamera. Pohlídá muzeum i galerii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.