Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Živé pochodně tématem dalšího večera u Fryče. Od smrti Jana Palacha uplynulo 48 let

Na den přesně uplynulo dnes osmačtyřicet let od úmrtí Jana Palacha, který se o tři dny dříve polil hořlavinou a zapálil na Václavském náměstí v Praze. Mladý student později zemřel v nemocnici, kde mu ani lékaři nedokázali pomoci. Právě jeho čin, který byl protestem proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy, je tématem dnešního večera v knihkupectví a antikvariátu Fryč.

Hosty dnešního večera budou historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů a Jan Šolc. Večer je věnovaný připomínce Jana Palacha, Vasyla Makucha, Ryszarda Siwiece a dalších "živých pochodní" - lidí, kteří protestovali proti okupaci Československa Sovětským svazem. Vstupné je dobrovolné. Beseda začíná v 19:00.

Sebeupálení Jana Palacha

Jan Palach se narodil v Praze roku 1948. Pocházel ze Všetat, kde také vyrůstal. Vystudoval Gymnázium v Mělníku. Na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy nebyl v roce 1966 přijat pro svůj "živnostenský původ", i když uspěl při přijímacích zkouškách. Začal proto studovat na Vysoké škole ekonomické. V roce 1968 svůj pokus dostat se na Filozofickou fakultu zopakoval, tentokrát úspěšně.

V říjnu 1968 dostal povolení odcestovat na dovolenou do Francie, která ho velmi silně ovlivnila. Na podzim se účastnil mnohých protestních akcí proti okupaci, včetně studentské stávky. Protože však neviděl žádný významný pokrok, pravděpodobně začal uvažovat o radikálnější akci, která by probrala společnost z rezignace, do níž se postupně propadala.

Podle dokumentu Poselství Jana Palacha byl ke konci roku 1968 velmi znepokojený politickou situací v Československu. Podle rozhovoru se starším Palachovým bratrem Jiřím Jan před svým činem nic nenaznačil. Původně byl domluvený se svou matkou, že půjdou nakupovat nové oblečení.

Ve čtvrtek 16. ledna 1969 okolo 13:30 se v horní části Václavského náměstí v Praze polil hořlavinou a zapálil. Hořící běžel přes křižovatku od kašny pod muzeem k Washingtonově ulici, kde se jej pokusil uhasit výhybkář Dopravního podniku svým kabátem.

S rozsáhlými popáleninami byl převezen na Kliniku popálenin FNKV a LFH UK v pražské Legerově ulici. Zde s ním byl na magnetofonový pásek natočen krátký rozhovor, v němž Palach hovořil o příčině svého činu. V záznamu se zmiňuje o pasivitě lidí, vystupuje proti rozšiřování Zpráv – deníku vydávaného sovětskými okupanty, a požaduje generální stávku. Z rozhovoru je patrné, že byl pod utišujícími léky a měl značné bolesti.

Zdroj Wikipeda.org

Štítky Jan Palach, Praha, Československo, vojenská okupace, Václavské náměstí, Varšavská smlouva, Petr Blažek, Jan Šolc, rozhovor, Ústav pro studium totalitních režimů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Živé pochodně tématem dalšího večera u Fryče. Od smrti Jana Palacha uplynulo 48 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.