Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec vydá milion korun na regeneraci rozptylové loučky

Liberec vydá letos milion korun na regeneraci rozptylové loučky na hřbitově v Ruprechticích. Současný stav už je nevyhovující, řekl dnes vedoucí odboru správy majetku města David Novotný. V plánu je i rozšíření urnového háje.

Rozptylová loučka v Ruprechticích je jednou ze dvou v krajském městě. Slouží k obřadům a uložení popela zemřelých do vymezené plochy. "Cílem je prostor zkulturnit, zušlechtit a vybudovat tam automatickou závlahu," uvedl Novotný.

Práce budou rozdělené na dvě etapy. V centrální části areálu rozptylové loučky se vytvoří nový shromažďovací prostor, v jehož středu bude umístěn na kruhové dlažbě z žulové kostky kamenný stolec určený pro konání obřadů. Prostor rozptylové loučky bude vybaven novým mobiliářem, parkovými lavičkami a informační tabulí. Součástí jsou i vegetační úpravy včetně prořezání stromů a založení parkového a květnatého trávníku. Město také nechá vysadit keře a trvalky, uvedl náměstek primátora Tomáš Kysela (býv. ANO).

Rozšíření urnového háje je zatím ve fázi výběru nejvhodnější varianty, v úvahu přicházejí tři řešení. "Jednotlivé varianty mají společný kompoziční základ, ale liší se intenzitou využití kapacity plochy pro uložení ostatků," uvedl Kysela. Přibýt by zde mělo od 544 do 794 míst, jde o kombinaci urnových hrobů a kolumbárií se schránkami pro pohřební urny.

Radnice letos také provede generální opravu vyzdívek obou kremačních pecí v krematoriu. Zaplatí za to 5,5 milionu korun včetně DPH. U obou pecí je značně narušená nosná vyzdívka dopalovacích komor. Na těchto nosných zdech spočívá hlavní pálící komora. Poslední generální oprava se dělala v roce 2009, od té doby bylo v každé peci provedeno zhruba 13 tisíc žehů. Generální oprava vyzdívek měla původně začít na konci minulého roku. Výběrové řízení ale město zrušilo a zakázku přidělilo mimo soutěž tento týden firmě, která zajišťuje servis pecí v libereckém krematoriu. Zrušení výběrového řízení radnice zdůvodnila obavou, že provedení opravy nějakou jinou firmou by mohlo v budoucnu způsobit nesprávnou funkčnost pecí a neplnění emisních limitů. Servisní firma za práci jiné společnosti ručit nechtěla.

Autoři

Štítky Liberec, David Novotný, Ruprechtice, pec, regenerace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec vydá milion korun na regeneraci rozptylové loučky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.