Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodárenské společnosti řeší problém, který nezavinily. Rozšíření dolu v Turówě je vyjde na stamiliony

Zásoby pitné vody v česko-polském pohraničí jsou v ohrožení. Na dnešní tiskové konferenci se na tom shodli zástupci vodáren, které trápí připravované rozšíření dolu v polském Turówě. V obcích v příhraničí už nyní klesá hladina vody ve studnách, rozšířením dolu by se mohla situace výrazně zhoršit.

Podle studie by se nedostatek pitné vody mohl dotknout tří desítek tisíc lidí na Frýdlantsku, Chrastavsku a Hrádecku. Na řešení situace bude potřeba minimálně miliarda korun.

"Vodárenské společnosti teď musejí řešit problém, který nezavinily," řekl David Votava ze Severočeské vodárenské společnosti. Podle něho teď bude zapotřebí postavit nové zdroje vody. Například pro Frýdlantskou vodárenskou to znamená investici skoro za 600 milionů korun, a to jen v první fázi. Na stovky milionů vyjde také řešení problému další vodárenské společnosti. Starostové proto společně s nimi žádají vytvoření samostatného vládního dotačního programu, z něhož by bylo možné čerpat až 100 procent potřebných.

Ve fázi přípravy jsou už projekty za 238 milionů korun. Počítají s dobudováním vodovodů ve Václavicích u Hrádku nad Nisou a do Horního Vítkova u Chrastavy. Na vodovod mají napojit také obyvatele Bulovky a Dětřichova na Frýdlantsku a posílit stávající vodovodní síť ve Frýdlantském výběžku. 

Hnědouhelný důl u polské Bogatyně zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044, počítá s rozšířením dolu podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. Je to jen 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území. Problematické je zejména plánované prohloubení o 80 metrů pod úroveň hladiny moře, což by sousední Frýdlantsko, a také oblast Hrádku nad Nisou a Chrastavy téměř připravilo o zdroje pitné vody. Pokud se naplní černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou na 2,136 miliardy korun. Podle premiéra Bohuslava Sobotky hrozí, že by hladina podzemní vody mohla klesnout o 30 až 50 metrů.

Foto Panoramio.com

Štítky Důl Turów, pitná voda, Frýdlantsko, Severočeská vodárenská společnost, Bohuslav Sobotka, Hrádek nad Nisou, Chrastava, Nemocnice Na Bulovce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodárenské společnosti řeší problém, který nezavinily. Rozšíření dolu v Turówě je vyjde na stamiliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.