Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zoologická zahrada získala ohroženého muntžaka chocholatého

Liberecká zoologická zahrada se může pochlubit novým přírůstkem. Ze Zoo Heidelberg přicestovala samička muntžaka chocholatého jménem Trixi. Tento ohrožený druh je nový nejen v chovech liberecké zoo, ale i v celém bývalém Československu.

„Desetiměsíční Trixi se momentálně aklimatizuje ve svém pavilonku a přilehlém dvorku, očím návštěvníků tak zatím zůstává skryta. Poté, co se sžije s prostředím vnitřní ubikace, bude obývat společný výběh s takiny čínskými,“ dodala mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Samička nahradí doposud chované muntžaky malé. Jejich chov momentálně neumožňuje nařízení Evropské komise o invazivních druzích.

Muntžak chocholatý je druh malých jelenů s charakteristickým chocholem tmavé srsti na temeni hlavy a typickými šavlovitými zuby u samců. Žije v široké oblasti střední Číny severovýchodně od Myanmaru a nedávno byl dokonce po 60 letech spatřen v Afghánistánu. I přes nadměrný lov a postupnou ztrátu přirozeného prostředí není tento druh muntžaka považován za ohrožený. Je vázán na přirozené prostředí zalesněné horské krajiny až do výše 4 500 metrů nad mořem, což ztěžuje výzkum.

Foto Zoo Liberec

Štítky zoologická zahrada, Evropská komise, Československo, Myanmar, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada získala ohroženého muntžaka chocholatého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.