Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Předváděcí akce z Liberce mizí. Šmejdi se přesunují k telefonickým nabídkám

Druhým rokem Liberec intenzivně bojuje proti takzvaným šmejdům. Ti využívali především seniorů a na předváděcích akcích jim vnucovali předražené a často i nefunkční výrobky. Počet těchto akcí výrazně klesl, což můžeme přičíst preventivním, ale i restriktivním opatřením, na kterých město spolupracuje s ČOI a městskou policií. Boj, především v osvětové části, ale nekončí, šmejdi nyní stále častěji útočí přes telefon.

Pořadatelé podobných akcí mají povinnost je ohlásit. A těch akcí i jejich organizátorů neustále ubývá. Loni akce nahlásilo v celém kraji deset organizátorů, v roce 2015 jich bylo patnáct a v roce 2014 dokonce 23. Je zatím důslednost ČOI, která akce navštěvuje, ale i práce městské policie, která na akci také přijde a seniory ještě před vstupem varuje. „Můžu říct, že na ty akce chodí stále méně a méně lidí, někdy dokonce nepřijde vůbec nikdo,“ říká mluvčí libereckých strážníků Daniela Bušková.

„V roce 2016 se inspektoři inspektorátu ČOI v rámci Libereckého kraje přímo zúčastnili 16 předváděcích prodejních akcí, při jejich průběhu zjistili v 12 případech nedostatky a následně bylo zahájeno správní řízení. Za nejzávažnější zjištění považujeme zejména používání zakázaných nekalých obchodních praktik přibližně v polovině případů a vybírání peněz v hotovosti přímo na prodejních akcích, případně okamžitě po nich, což zákon o ochraně spotřebitele neumožňuje,“ vysvětluje Renata Linhartová, ředitelka inspektorátu ČOI pro Ústecký a Liberecký kraj.

Šmejdi ale neustále hledají nové cesty, nově stále častěji využívají telefonický kontakt. „Zavolají vám, nabízí nějaký produkt a zeptají se, zda vám mohou poslat dárek zdarma. Pokud souhlasíte, berou to jako potvrzení uzavření smlouvy,“ dodala Renata Linhartová.

Podle ní ale situace jde vždy řešit. „Do čtrnácti dnů od převzetí zboží můžete od smlouvy odstoupit bez udání důvodu," vysvětluje. Jak v takovém případě postupovat? „Odstoupení od smlouvy pošlete doporučeně a na poště si vyžádejte sms potvrzení o doručení,“ doplňuje Linhartová.

Ideální ale samozřejmě je se do žádného takového obchodu nezaplést. „Volá vám někdo s podobnou nabídkou? Vůbec s ním nemluvte a hovor ukončete. Hlavně neříkejte věci jako ano, souhlasím a podobně.“

Boj se šmejdy je dlouhodobý. Liberec ve spolupráci s partnery projektu spustil loni v září speciální webovou stránku Liberec proti šmejdům, která představuje nejpoužívanější taktiky šmejdů, důležité rady, co mají poškození občané v konkrétních situacích dělat, i skutečné případy podvedených Liberečanů. Totéž ve zhuštěné podobě obsahují i stejnojmenné letáky, jichž radnice nechala vytisknout 20 tisíc kusů. „Prakticky všechny už jsme rozdali jak do našich organizací, tak do ordinací praktických lékařů a na pracoviště krajské nemocnice. Zároveň jsem se na užší spolupráci domluvil i s provozovateli dvou zařízení, v nichž se předváděcí akce konají nejčastěji a kterým nyní posíláme soupis nahlášených akcí,“ náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, Česká obchodní inspekce, Liberecký kraj, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předváděcí akce z Liberce mizí. Šmejdi se přesunují k telefonickým nabídkám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.