Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na prestižní soutěži gastronomických škol bodovali žáci liberecké školy

Skvělého úspěchu dosáhli žáci Střední školy gastronomie a služeb Liberec na nejprestižnější oborové soutěži Gastro Junior Brno – Bidvest Cupu. Zlatou stuhu – tedy nejvyšší ocenění, vybojovali Daniel Polák ze 3. ročníku oboru kuchař a žákyně třetího ročníku oboru číšník, Barbora Danitová.

Dostat se až do finálového kola do Brna není vůbec jednoduché. Soutěži předcházejí nominační klání mezi školami, z nichž pouze nejúspěšnější mají možnost finálové účasti. Samotná účast v soutěži, kterou hostilo ve druhé polovině ledna Brno, už je pro školu velkým úspěchem.

Bidvest Cupu v kategorii kuchař se zúčastnilo celkem 26 soutěžících. „Každý z nich si vylosoval jeden z deseti tajných košů, kde nalezl určitý druh masa a čtyři hlavní suroviny, z nichž měl za úkol pokrm připravit. Po seznámení s jednotlivými položkami začínal běžet třicetiminutový interval, během něho si soutěžící ujasnil základní technologický postup, připravil vše potřebné, inventář a zbylé suroviny na přípravu a určil název pokrmu,“ popsal průběh soutěže Zdeněk Šlaich, ředitel střední školy na králově Háji.

Mořský vlk a rizoto s parmezánem

Daniel Polák, žák 3. ročníku oboru kuchař, získal pod vedením učitelky odborného výcviku paní Guričanové, se svým pokrmem nazvaným „Mořský vlk pečený v papilotě, pikantní rybí kroketa, rizoto s parmazánem, rajčatová omáčka, zelenina na smetaně“ umístění v nejvyšším zlatém pásmu.

Číšnické finálové soutěže se zúčastnilo 27 žáků. Soutěžící měli za úkol připravit u stolu dvě porce palačinek, dále k nim zvolit, připravit a naservírovat vhodný nápoj, představit záměr prodeje pokrmu a nápoje v ústní i písemné formě a po skončení praktického úkolu každého soutěžícího ještě čekala jazyková zkouška ve zvoleném cizím jazyce.

Celkové páté místo

Barbora Danitová, žákyně 3. ročníku oboru číšník, získala pod vedením učitelky odborného výcviku paní Vlčkové svým sladkým dezertem pod názvem „Citronová flambovaná palačinka sypaná praženými mandlemi a šlehačkou, zdobená ovocem kaki – mandlový punč“ umístění rovněž v nejvyšším zlatém pásmu.

Z pětatřiceti škol, které se soutěže účastnily, skončila Střední škola gastronomie a služeb Liberec na 5. místě. „Oceňuji především snahu učitelů i žáků zúčastnit se takovéto soutěže. Důležité je na tom to, že se nebojí porovnat své síly s ostatními,“ uvedl Petr Tulpa, zástupce zřizovatele školy a náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost.

Autoři | Foto archiv školy

Štítky soutěž, Brno, kuchař, střední škola, Liberec, Zlatá stuha, Petr Tulpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na prestižní soutěži gastronomických škol bodovali žáci liberecké školy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.