Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na prestižní soutěži gastronomických škol bodovali žáci liberecké školy

 
čtvrtek, 2. února 2017, 09:57

Skvělého úspěchu dosáhli žáci Střední školy gastronomie a služeb Liberec na nejprestižnější oborové soutěži Gastro Junior Brno – Bidvest Cupu. Zlatou stuhu – tedy nejvyšší ocenění, vybojovali Daniel Polák ze 3. ročníku oboru kuchař a žákyně třetího ročníku oboru číšník, Barbora Danitová.

Dostat se až do finálového kola do Brna není vůbec jednoduché. Soutěži předcházejí nominační klání mezi školami, z nichž pouze nejúspěšnější mají možnost finálové účasti. Samotná účast v soutěži, kterou hostilo ve druhé polovině ledna Brno, už je pro školu velkým úspěchem.

Bidvest Cupu v kategorii kuchař se zúčastnilo celkem 26 soutěžících. „Každý z nich si vylosoval jeden z deseti tajných košů, kde nalezl určitý druh masa a čtyři hlavní suroviny, z nichž měl za úkol pokrm připravit. Po seznámení s jednotlivými položkami začínal běžet třicetiminutový interval, během něho si soutěžící ujasnil základní technologický postup, připravil vše potřebné, inventář a zbylé suroviny na přípravu a určil název pokrmu,“ popsal průběh soutěže Zdeněk Šlaich, ředitel střední školy na králově Háji.

Mořský vlk a rizoto s parmezánem

Daniel Polák, žák 3. ročníku oboru kuchař, získal pod vedením učitelky odborného výcviku paní Guričanové, se svým pokrmem nazvaným „Mořský vlk pečený v papilotě, pikantní rybí kroketa, rizoto s parmazánem, rajčatová omáčka, zelenina na smetaně“ umístění v nejvyšším zlatém pásmu.

Číšnické finálové soutěže se zúčastnilo 27 žáků. Soutěžící měli za úkol připravit u stolu dvě porce palačinek, dále k nim zvolit, připravit a naservírovat vhodný nápoj, představit záměr prodeje pokrmu a nápoje v ústní i písemné formě a po skončení praktického úkolu každého soutěžícího ještě čekala jazyková zkouška ve zvoleném cizím jazyce.

Celkové páté místo

Barbora Danitová, žákyně 3. ročníku oboru číšník, získala pod vedením učitelky odborného výcviku paní Vlčkové svým sladkým dezertem pod názvem „Citronová flambovaná palačinka sypaná praženými mandlemi a šlehačkou, zdobená ovocem kaki – mandlový punč“ umístění rovněž v nejvyšším zlatém pásmu.

Z pětatřiceti škol, které se soutěže účastnily, skončila Střední škola gastronomie a služeb Liberec na 5. místě. „Oceňuji především snahu učitelů i žáků zúčastnit se takovéto soutěže. Důležité je na tom to, že se nebojí porovnat své síly s ostatními,“ uvedl Petr Tulpa, zástupce zřizovatele školy a náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost.

Vizitka autora

 

Luboš Vrabec

šéfredaktor portálu Liberecká Drbna
kontakt: sefredaktor@libereckadrbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu ČeskáDrbna.cz.

 
Foto archiv školy
 


 

Kam dál?

Předváděcí akce z Liberce mizí. Šmejdi se přesunují k telefonickým...

středa, 1. února 2017, 15:39

Druhým rokem Liberec intenzivně bojuje proti takzvaným šmejdům. Ti využívali především seniorů a na předváděcích akcích jim...

Liberec čelí exekuci, firmě Real Space má zaplatit 600 tisíc korun

středa, 1. února 2017, 11:24

Stotisícový Liberec čelí exekuci. Majitelům firmy Real Space architektům Filipu Horatschkemu a Janu Dudovi má zaplatit 600 tisíc...

Liberec nejspíš odstranil překážku bránící rozvoji letištní záchranky

pondělí, 30. ledna 2017, 12:43

Liberci se zřejmě podařilo odstranit překážku, která bránila rozšíření základny záchranné služby na letišti. Dohodu s...

Ve Vesci zasněžují lyžařské kolečko. Dlouhé bude jeden kilometr

pondělí, 30. ledna 2017, 11:59

Dlouhé debaty jsou u konce, ve Vesci se rozběhla sněžná děla. Jeden z nejmodernějších lyžařských areálů na světě vznikl pro...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Když chcete něčeho dosáhnout nebo něco změnit, musíte do toho dát kus sebe, říká předseda Svazu měst a obcí František Lukl

Ve svých 41 letech obhájil počtvrté post starosty jihomoravského Kyjova, vyzkoušel si ministerské křeslo a už čtvrtým rokem předsedá Svazu měst a obcí ČR, jedné z nejvlivnějších nevládních organizací u nás.

Nový Zéland ruší vstřícnost k Huawei, v Čínanech vidí riziko. V Česku firma vyhrává tendry

Nový Zéland ostře mění svou bezpečnostní politiku. Generální ředitel novozélandské bezpečnostní služby (GCSB) Andrew Hampton oznámil, že mobilní operátor Spark nemůže používat zařízení Huawei pro novou mobilní síť 5G. Čínská zařízení označil za bezpečnostní riziko. USA a Austrálie Huawei vyloučily ze státních zakázek, v Česku se o ně firma naopak uchází.

Sněžení zkomplikovalo sjízdnost v několika krajích

Sněžení komplikuje dopravu v Libereckém a Karlovarském kraji. Jihočeské silnice jsou hlavně ve vyšších polohách sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Řidiči však musí být opatrní i v nižších nadmořských výškách. Silnice na Vysočině i v Moravskoslezském kraji jsou kvůli sněžení sjízdné s opatrností. Ve Zlínském kraji je na několika místech i ledovka.