Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přestavba sirotčince nebo rekonstrukce Nádražní ulice. Turnov si na to chce půjčit 60 milionů korun

Turnov si chce půjčit 60 milionů korun na financování náročných projektů, jako je připravovaná rekonstrukce Nádražní ulice, vodohospodářské stavby nebo přestavba bývalého sirotčince na městský úřad. Turnov aktuálně splácí zhruba stomilionový dluh, dalších 50 milionů dluží prostřednictvím Vodohospodářského sdružení Turnov (VHS) za vodohospodářské stavby. Úvěrové zatížení je ale zatím na dobré úrovni, řekl dnes starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

"Na rozdíl od jiných měst jsme si úvěry brali v době, kdy byly levné. Půjčovali jsme si za velmi rozumných podmínek a já doufám, že i teď tomu tak bude," řekl starosta. Největším připravovaným projektem, na který chce město úvěr použít, je podle něj připravovaná rekonstrukce části Nádražní ulice až do Ohrazenic, která si podle odhadu vyžádá přes 158 milionů korun. Město by se na stavbě mělo podílet jen zhruba 22 miliony, zbytek zaplatí Liberecký kraj a Vodohospodářské sdružení Turnov. "Práce by měly začít už příští rok," řekl Hocke.

Úvěr chce radnice použít i na financování velkých vodohospodářských akcí. "Žádáme o dotace z Operačního programu Životní prostředí na tři akce - na rekonstrukci čistírny odpadních vod, rekonstrukci úpravny vody v Nudvojovicích a vodovodní řady na Vesecku a Ohrazenicích," doplnil starosta. Už letos počítá město s využitím úvěru na přestavbu bývalého sirotčince na administrativní budovu pro úředníky, což by v tomto roce měla být největší investice města. Náklady se odhadují na 20 milionů korun.

Turnov bude podle schváleného rozpočtu letos hospodařit s 325 miliony korun, výdaje mají být o 6,6 milionu nižší. Na investice má radnice zatím připraveno 51 milionů korun, během roku se podle starosty zcela jistě tato částka zvýší. Záležet bude i na tom, jak bude město úspěšné při získávání dotací. V rezervě má na případné spoluúčasti připraveno skoro 13 milionů korun. Další peníze na investice přidala radnice v lednu z přebytku loňského hospodaření, který dosáhl 33 milionů korun.

Autoři | Foto Pavel Kacerovský

Štítky Turnov, rekonstrukce, Tomáš Hocke, úvěr, investice, Ohrazenice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba sirotčince nebo rekonstrukce Nádražní ulice. Turnov si na to chce půjčit 60 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.