Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj opět přispěje na výměnu starých kotlů. Žádat můžete až o 120 tisíc korun

Liberecký kraj rozdělí mezi žadatele o kotlíkové dotace dalších 14 milionů korun. Žádosti bude podatelna přijímat od 3. dubna do 14. července. O dotaci na ekologičtější kotel můžou žádat vlastníci nebo spoluvlastníci rodinných domů na území Libereckého kraje. Podmínkou je, aby byl dům vytápěn kotlem na tuhá paliva s ručním přikládáním.

„Oproti první výzvě jsou trochu pozměněné podmínky. Dotace je určena na pořízení nového zdroje tepla s obnovitelným zdrojem energie. To znamená na pořízení tepelného čerpadla nebo kotle výhradně na biomasu. Ostatní změny se týkají hlavně zjednodušení příloh, ale to vše vyplývá ze zkušeností z první výzvy,“ dodává radní Radka Loučková Kotasová.

Žadatel může na svůj projekt získat maximálně 80 procent ze 150 tisíc korun, tedy 120 tisíc korun. V případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla Střednědobou strategií ochrany ovzduší označena jako prioritní, bude výše podpory navýšena o dalších pět procent. Jedná se o Cvikov, Kamenický Šenov, Nový Bor, Skalici u České Lípy, Chotovice, Okrouhlou, Českou Lípu, Doksy, Mimoň, Liberec, Stráž nad Nisou, Ohrazenice a Turnov.

O dotaci na nový kotel mohli obyvatelé kraje žádat už v loňském roce. Celkem tehdy přijal krajský úřad 1465 žádostí dohromady za 165 milionů korun. Vyřazeno bylo 165 žádostí buď na vlastní žádost, nebo kvůli nesplnění podmínek programu. Na nové ekologičtější kotle kraj přispěl 135 miliony korun. Největší zájem byl tehdy o výměnu starých kotlů za automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu, asi 41 procent všech žádostí o dotaci, dále na tepelná čerpadla, to bylo 20 procent žadatelů 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, dotace, Radka Loučková Kotasová, Cvikov, Kamenický Šenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj opět přispěje na výměnu starých kotlů. Žádat můžete až o 120 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.