Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Akademie Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem zůstane

Akademie Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku zůstane. Plánovaná výstavba nového výcvikového střediska ve Věznici Rapotice na Vysočině ji neohrozí. Při dnešní návštěvě prezidenta Miloše Zemana ve Strážito řekl generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek.

"Byli jsme ujištěni, že odchod této instituce z Libereckého kraje nehrozí. Naopak ředitel akademie Bořivoj Malát představil záměr dostavět ve Stráži střelnici, která jim zatím chybí," řekl po jednání liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Původně Institut vzdělávání vězeňské služby vznikl v roce 1993 v Brně a o tři roky později byl přemístěn do Stráže pod Ralskem. V roce 2002 byla v areálu, jehož rekonstrukce stála více než 100 milionů korun, otevřena byla také justiční akademie. Od té doby se tam vedle pracovníků vězeňské stráže vzdělávají i soudci, státní zástupci nebo soudní úředníci.

V poslední době se však ve Stráži pod Ralskem objevovaly informace o tom, že tam akademie skončí, nákladně vybudovaný areál opustí a přesune se jinam. "Generální ředitel vězeňské služby nás ujistil, že sice počítají s vybudováním cvičiště, ale v žádném případě to akademii ve Stráži neohrozí," dodal Půta.

Vybudování speciálního výcvikového střediska v areálu Věznice Rapotice vyplývá z chystané dlouhodobé koncepce vězeňství do roku 2025. Podle informací z vězeňské služby by to mělo být podobné zařízení, kterými disponují i ostatní ozbrojené sbory v ČR, ale vězeňská služba ho dosud nemá a pro výcvik personálu musí často využívat služeb cizích subjektů. Vybudování střediska bylo jedním z témat při nedávné návštěvě nového ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) ve Věznici Rapotice.

Napsala ČTK

Štítky Vězeňská služba České republiky, Stráž pod Ralskem, Rapotice, Miloš Zeman, Pavel Ondrášek, Kraj Vysočina, Martin Půta, okres Česká Lípa, Starostové a nezávislí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akademie Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem zůstane  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.