Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Americký konvoj projede Libereckem. Co k přesunu víme?

Už za pár dní projede Českou republikou konvoj amerických vojáků. První noc budou spát na třech místech v Liberci, Pardubicích a Vyškově, poté se přesunou do kasáren v Praze. 31. března, když bude jednodenní přestávka na technickou údržbu vozidel, vyrazí američtí vojáci do Plzně v rámci připomínky 70. výročí konce 2. světové války.

Vojenské kolony nepojedou po silnici žádným závratným tempem. Maximální rychlost by neměla překročit 50 kilometrů v hodině. Aby se co nejvíce vyhnulo dopravním komplikacím, bude kolona rozdělena nejen na tři hlavní proudy přes Bohumín, Náchod a Harrachov, ale také na menší podkolony v počtu 10 do 15 vozidel.

Menší kolony budou podle ministerstva obrany vyjíždět ve třicetiminutových intervalech, aby měli řidiči možnost vojenskou techniku předjet. Pouze poslední den, tedy 1. dubna, se bude americký konvoj pohybovat na jedné trase Praha-Plzeň, a to ve třech kolonách, mezi kterými bude hodinový interval.

I tak se může průjezd vojenské techniky komplikovat dopravu. „Během stoupání se rychlost kolony může snížit na 40 kilometrů za hodinu a dálnice se může stát méně průjezdná. To jsou věci, které se nedají předjímat a musíme se na ně připravit,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický. Průjezdu podle něho bude dohlížet asi stovka vojenských policistů a dalších vojáků.

Průjezd amerických vojáků budí velkou pozornost. „Dostáváme docela dost mailů a žádostí od různých historických spolků, aby se průjezdu mohly účastnit. Dokonce mají romantické představy, aby se staly součástí té americké kolony. Spousta lidí stojí o tento kontakt,“ uvedl ministr.

Loni se na území ČR uskutečnilo 131 podobných přesunů, celkem se jich účastnilo 1631 zahraničních vojáků s 601 kusy techniky. Z tohoto počtu se 11 silničních přesunů týkalo příslušníků armády USA, konkrétně šlo o 632 osob a 316 kusů techniky.

Kudy kolony pojedou?

První kolona by se měla přesunovat po trase Ostrava – Vyškov, kde američtí vojáci v areálu Vojenské akademie – Velitelství výcviku přenocují. Druhá kolona pojede po trase Náchod – Pardubice se zázemím pro přenocování v areálu 14. pluku logistické podpory. Třetí kolona, překročí hranice v Harrachově a k přenocování se zastaví v Liberci v kasárnách 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.

V pondělí 30. března bude přesun pokračovat z výše uvedených posádek do Prahy, kde se jednotlivé kolony shromáždí v areálu kasáren v Praze-Ruzyni. Na úterý je naplánována technická přestávka k údržbě vozidel a odpočinku řidičů.

Prahu kolona US ARMY opustí opět v několika časově oddělených proudech ve středu. Po ose přesunu Praha – Plzeň – Rozvadov bude pokračovat do Německa, do své domovské posádky Rose Barracks ve Vilsecku.

Štítky Praha, Liberecký kraj, Česko, druhá světová válka, Plzeň, Liberec, Pardubice, Vyškov, Náchod, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americký konvoj projede Libereckem. Co k přesunu víme?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.