Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Američtí vojáci měli v Liberci krátkou noc

Američtí vojáci z konvoje, který nocoval v Liberci, vyjeli dnes po 08:00 do Prahy. Kvůli nedělnímu zdržení při cestě z Polska se na ubikace dostali až kolem půlnocí, k technice se začali vracet ráno po 5:30. "Bylo to krátké, moc se nevyspali, ale jsou to vojáci," řekl náčelník štábu 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci Karel Navrátil.

Konvoj je opět rozdělen na tři skupiny, aby co nejméně komplikoval provoz. Na cestě vojáky čeká podle Navrátila jedna zastávka, v kasárnách ve Staré Boleslavi, v Praze se s kolegy z dalších dvou konvojů sejdou v kasárnách v Ruzyni. V Liberci se s ním dnes ráno rozloučilo kolem 200 obyvatel.

V libereckých kasárnách strávilo noc 180 vojáků, kteří přijeli asi ve 40 obrněných transportérech Stryker a terénních vozech Humvee. V neděli měli vojáci původně vyrazit do centra města, kvůli pozdnímu příjezdu to ale jejich velitel zrušil. Lidé se s nimi mohli setkat alespoň v kasárnách. "Zájem byl značný, odhadem tady bylo 2000 lidí," uvedla mluvčí pluku Vlastimila Cyprisová. Lidi neodradilo dlouhé čekání ani chladné a deštivé počasí.

Americký konvoj je na cestě z vojenského cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v bavorském Vilsecku. Je rozdělený na tři části, jede v něm přes 500 lidí a 118 vozidel. Skupiny se dnes v Praze-Ruzyni spojí a odtud budou 1. dubna pokračovat do Německa společně.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Karel Navrátil, Praha, Polsko, Ruzyně, Stará Boleslav, Německo, HMMWV, Baltské státy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Američtí vojáci měli v Liberci krátkou noc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.