Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Aušusová dlažba ze Soukenného náměstí brzy zmizí

Plovoucí podlahu zná asi každý, plovoucí dlažbu nejspíš znají jen Liberečáci. Tu máme od roku 2012 na Soukenném náměstí, kde pod vlivem těžkých zásobovacích vozů a desítek tisíc chodů nevydržela dlažba, kterou společnost Syner pokládala před necelými třemi roky. Reklamaci díla vedením města teď stavební společnost uznala.

„Neutěšený stav dlažby na nedávno rekonstruovaném Soukenném náměstí je stále předmětem sporu mezi statutárním městem Liberec a zhotovitelem, společností Syner. Přitom první reklamaci dodávky a montáže velkoformátové dlažby uplatnilo město Liberec již zhruba 2 měsíce po předání díla. Protože však doposud nebyly závady dlažby odstraněny, dohodli se radní města na další reklamaci a požadavku, aby stavební firma nedostatky odstranila,“ říká mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Syner reklamaci města uznal, na odpověď k návrhu řešení ale zatím čeká. „Ze strany města nemáme žádnou relevantní odpověď na dopis k reklamaci dlažby včetně našeho návrhu řešení, které vychází ze znaleckého posudku. Oficiální reakci od města očekáváme v nejbližších dnech, abychom se mohli k záležitosti blíže vyjádřit,“ dodal mluvčí společnosti Ondřej Paclt.

Podle náměstka primátora Tomáš Kysely (ANO) navrhla společnost vyřešit situaci bez reklamačního řízení zhotovením opravy na základě jakéhosi daru pro město. „Nicméně toto nejde legislativně podpořit. Přikláníme se proto k reklamaci a uznání této závady,“ dodal náměstek.

Zahájení prací je podle vedení města závislé také na klimatických podmínkách. S opravou dlažby by se tak mohlo začít co nevidět.

Rekonstrukce náměstí stála 17 milionů korun. Projekt připravilo vedení města v čele s ODS, které vládlo do roku 2010. Soutěž vyhrál Syner s nejnižší nabídkovou cenou a zakázku těsně před komunálními volbami získal. Tehdejší povolební vedení radnice v čele s primátorem Janem Korytářem (Změna) poté zakázku zrušilo pro nedostatek peněz. Syner se ale obrátil na antimonopolní úřad, který nejenže rozhodl, že kvůli nedostatku financí nelze zakázku zrušit, ale navíc udělil městu pokutu 100 tisíc korun a dalších 30 tisíc korun za náklady řízení.

Štítky dlažba, Syner, radnice, reklamace, Liberec, Jan Korytář, ODS, ANO 2011, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aušusová dlažba ze Soukenného náměstí brzy zmizí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.