Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý VÚTS už patří kraji. Za 125 milionů korun

Liberecký kraj koupil bývalou budovu VÚTS v sousedství krajského úřadu včetně přilehlých pozemků. Za areál o rozloze více než 11 tisíc metrů čtverečních zaplatil bezmála 125 milionů korun. Budovy nebudou sloužit k rozšíření úřednického aparátu kraje, vzniknout by tam měl Evropský dům nebo například podnikatelský inkubátor.

"Přestěhují se tam i některé krajské organizace, už dnes tam sídlí krajské firmy Korid LK a Agentura regionálního rozvoje,"
řekla mluvčí kraje Markéta Dědková.

Liberecký kraj sídlí ve vlastním objektu v ulici U Jezu v centru města. Patří mu výšková budova i část přilehlé třípatrové budovy. Zbývající část objektu a ostatní nemovitosti včetně pozemků patřily společnosti VÚTS. Ta si však postavila nový areál v liberecké obchodní a průmyslové zóně Sever a před více než rokem se přestěhovala. Od získání areálu si kraj slibuje také lepší příjezd k budově kraje nebo lepší parkování pro klienty a návštěvníky úřad. V plánu je revitalizace celého území.

Příběhy domů: Ve VÚTSu se jen nezkoumalo. Dřív tam byly garáže

Areál VÚTS tvoří dvě budovy, první je administrativní s garážemi a autodílnou, druhá - podstatně větší budova, jsou bývalé dílny. Objekty nejsou v dobrém stavu a potřebují rekonstrukci. V rámci zamýšlené koupě areálu zpracoval před rokem ateliér SIAL studii na rekonstrukci za více než 230 milionů korun. Z toho na více než 63 milionů odhadli rekonstrukci administrativní budovy a na 157 milionů by měla přijít rekonstrukce bývalých dílen. Dalších bezmála deset milionů je podle odhadu třeba
investovat do venkovních úprav, parkovišť a komunikací.

V bývalé administrativní budově by měl vzniknout takzvaný Evropský dům, kde najdou žadatelé na jednom místě všechny poskytovatele evropských dotací, jako je CzechInvest, Regionální operační program nebo Euroregion Nisa. Na vybavení domu a nezbytné stavební úpravy má kraj šanci získat ještě letos dotaci. "Evropské domy chystají všechny kraje a podporuje to i Evropská unie," řekl hejtmanův náměstek Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj). Další dotace by podle něj mohl kraj získat třeba na zateplení pláště budovy a výměnu oken.

Zápisem vkladu do katastru nemovitostí se stal Liberecký kraj vlastníkem areálu. "Veškerá právní omezení váznoucí na nemovitých věcech v době koupě byla vymazána a v současné době je objekt bez omezení vlastnických práv," doplnil hejtmanův náměstek Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Koupi budovy podle něj kraj financoval bez úvěru. Využil rezervy a peníze, které ušetřil na jiných projektech. Pomohly i vyšší daňové příjmy kraje.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, dům, rekonstrukce, Agentura regionálního rozvoje, Evropská unie, U jezu, Marek Pieter, Josef Jadrný, Starostové pro Liberecký kraj, CzechInvest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý VÚTS už patří kraji. Za 125 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.