Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čapí rodinka je zpět na komíně u rybníka v Osečné

Komín u Mlékárenského rybníka v Osečné má opět své obyvatele. O měsíc dříve než v loňském roce se na něj vrátila čapí rodinka, která je pod Ještědem doma. Páreček čápů se na komín vrátil minulou středu před polednem. Jejich hnízdo ještě před příletem zkontrolovali místní dobrovolní hasiči.

„Na kontrolu upevnění hnízda čápů bílých vyjeli naši dobrovolní hasiči v úterý 26. února. Hnízdo umístěné na komíně u Mlékárenského rybníka bylo totiž nutné před novým hnízděním překontrolovat a zajistit před posunutím a případným pádem,“ popsal na webu města starosta Jiří Hauzer.

Čáp bílý patří ve České republice mezi ohrožené druhy. V roce 2001 u nás bylo zaznamenáno 1282 hnízd, z čehož bylo obsazeno celým párem 901 hnízd a alespoň jedno mládě bylo vyvedeno z 634 hnízd.

Mezi největší hrozby pro tento druh nepochybně patří odvodňování mokřin, elektrická vedení, používání pesticidů při ničení sarančí a nezákonný odstřel jednotlivých jedinců v Africe.

Štítky hnízdo, rybník, komín, Osečná, Ještěd, Jiří Hauzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čapí rodinka je zpět na komíně u rybníka v Osečné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.