Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Část galerie, kterou vyplavila voda, právě vysouší

Část Oblastní galerie v Liberci poškozená sobotním vyplavením se vysouší. Snahou bude, aby omezení skončila nejpozději do konce letošního roku. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (ANO 2011). Výši škod ještě radnice nezná.

"Řeší se to v rámci reklamačního řízení, jednalo se o závadu na dodaném zařízení," uvedl Kysela.

Pro návštěvníky byla uzavřena část galerie v prvním patře, kde je stálá expozice českého výtvarného umění. Havárii způsobila prasklá objímka v přístroji, který čistí vodu pro zvlhčovače klimatizace. Protékání vody objevila ostraha v sobotu časně ráno. Stropem silně prosakovala voda, která částečně stékala po stěnách, na podlaze stála voda. Pod dveřmi se dostala voda i na chodbu a hlavní schodiště. Částečně prosákla i podlahou do kavárny a do chodby toalet pro veřejnost v přízemí. Většina uměleckých děl vyvázla bez pohromy, v péči restaurátorky skončily tři obrazy. Jeden obraz se dostal s vodou do přímého kontaktu, nasáklý je rám i plátno napnuté na vnitřním rámu. Další dva oleje se vyboulily, protože lepenka, na níž jsou namalované, rychleji vstřebává vzdušnou vlhkost, a obrazy jsou proto na vodu citlivější.

Oblastní galerie v Liberci má pátou největší sbírku v zemi, do rekonstruovaných prostor bývalých městských lázní se přestěhovala před devíti měsíci. Rekonstrukce objektu a dostavba moderního depozitáře stála 380 milionů korun a z velké části ji zaplatila Evropská unie. Přestavba z lázní na galerii se stala stavbou roku Libereckého kraje. Radnici nyní ale hrozí to, že se jí dotace zkrátí asi o sedm milionů korun. Korekci požaduje ministerstvo financí za údajnou diskriminaci při výběrovém řízení, kdy město od stavebních firem požadovalo předchozí zkušenosti s přestavbou památkově chráněné budovy. Vedení radnice se tím bude zabývat v radě příští týden. "Necháváme si k tomu vypracovat právní rozbor," řekl dnes novinářům náměstek pro ekonomiku Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Současný primátor Tibor Batthyány (ANO) sice tehdy u výběrového řízení nebyl, domnívá se ale, že v tomto Liberec nechyboval. "Je to pochopitelné. Pokud rekonstruujete objekt, jako jsou lázně, tak nechcete, aby vám to někdo zfušoval. Chcete mít stavební firmu, která bude mít zkušenosti s takovými budovami, protože pokud by se to nepovedlo, tak následky budou mnohem horší než těch sedm milionů," řekl dnes novinářům.

Napsala ČTK

Štítky galerie, Liberec, ANO 2011, lázně, Evropská unie, Tibor Batthyány, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část galerie, kterou vyplavila voda, právě vysouší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.