Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česká beseda v Liberci slaví 150 let. K výročí vydává knížku

Už 150 let je v Liberci Česká beseda. Sdružení začalo hájit zájmy Čechů v tehdy německé Liberci, kdy mezi dvaceti tisíci obyvatel bylo jen něco málo přes tisíc Čechů. Od roku 1863 se v Liberci hodně změnilo, činnost České besedy ale nepolevuje. Sdružení navíc k jubileu vydalo knížku, která mapuje celých 150 let.

„V době vzniku České besedy v roce 1863 měl Liberec kolem 20 tisíc obyvatel, z toho bylo zhruba 7 procent Čechů. Národnost se tehdy při sčítání obyvatel ještě neuváděla,“ potvrdil předseda sdružení Lubor Franců a doplnil: „Po druhé světové válce, když byli Němci odsunuti z Liberce, došlo nejen k národnostní výměně obyvatel, ale i ke generační. Liberec se stal městem mladých lidí, protože sem přicházeli a usazovali se zde jenom mladí.“

Po Němcích zůstalo v Liberci tolik volných bytů, že se následujících patnáct let po válce nemusel v Liberci žádný nový byt stavět.

Zákaz besedu nepoložil

Pozice sdružení se během 150 let výrazně změnila. Zatímco několik desetiletí po založení byla Česká beseda střediskem kulturního a společenského života české menšiny v Liberci, dnes vychovává k vlastenectví potomky místních obyvatel, kteří se do Liberce přestěhovali po odchodu Němců. Beseda má v současnosti zhruba 500 členů.

Česká beseda v Liberci si během své dlouhé historie prožila od utlačování až po úplný zákaz v roce 1939, kdy její budovu získal Hitlerjugend.

Každý Liberečák si teď může historii sdružení připomenout v knížce vydané k jubileu. Nese název 150 let České besedy a napsala ji Hana Chocholoušková. Objevíte ji nejen v knihkupectvích, ale i v informačním centru.

Štítky Liberec, beseda, kniha, Česká beseda, druhá světová válka, Hitlerjugend

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká beseda v Liberci slaví 150 let. K výročí vydává knížku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.