Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chrastava otevřela hřiště pro cvičení s vlastní tělesnou vahou

Chrastava u Liberce má ode dneška hřiště, které je určené pro cvičení v přírodě s vlastní tělesnou vahou. V parku pod kostelem vzniklo z iniciativy skupiny mladých lidí, řekl starosta města Michael Canov (Starostové). V Česku je tato aktivita v poslední době stále populárnější a podobných takzvaných workoutových hřišť přibývá.

S nápadem na vytvoření venkovního fitness parku v Chrastavě přišli Jakub Čeřovský a Daniel Ištván. Zalíbila se jim myšlenka skupiny zvané Seberevolta změnit svět k lepšímu tím, že cvičením zlepší sami sebe. "Nechceme, aby mládež brala drogy nebo dělala problémy, proto jsme chtěli vytvořit venkovní cvičení," uvedl Ištván, jenž se rozhodl přestat kouřit.

Čeřovský se svým kamarádem sepsal petici, kterou podepsalo asi 60 lidí a s plány, jak by mohlo hřiště vypadat, zkontaktoval starostu. "Oslovil mě a ze začátku jsem nevěděl, co to vůbec je," přiznal Canov. Nápad na vytvoření hřiště se ale město zalíbil, na jeho výstavbu uvolnilo 120.000 korun. Podle starosty cvičení venku dává lidem pocit svobody. "Mohou si jít začít kdykoli, podle toho, jak se jim to hodí," konstatoval.

V chrastavské skupině Seberevolty je zatím asi deset aktivně cvičících. Podle Čeřovského jsou základem cvičení různé kliky, dřepy, sedy lehy a přitahovací cviky. Workoutové hřiště se chystají na konci září otevřít také v Hrádku nad Nisou. Na jeho výstavbu u základní školy T. G. Masaryka vydá město 150.000 korun, soukromý sponzor přidá 100.000. Podle starosty Hrádku Josefa Horinky (Starostové) je u nich skupina asi 40 lidí. "Považuji to za dobrou náplň volného času a jako dobrou prevenci před drogami, automaty, alkoholem," nastínil. Skupina městu nabídla, že zaškolí i učitele základních škol. Podle mínění starosty by některá cvičení mohla být vhodná pro děti z druhého stupně.

Workoutové hřiště by mělo vzniknout i v krajském Liberci. Zatím se hledá vhodné místo, jednou z variant je park v Budyšínské ulici. Liberecká Seberevolta plánuje, že si příchozí budou moci zacvičit na hrazdách různých velikostí, bradlech, počítá se s šikmými lavicemi pro procvičování břišních svalů nebo s horizontálním žebříkem. K dispozici by měly být také čtyři tyče pro tanečnice.

Napsala ČTK

Štítky Chrastava, Michael Canov, Starostové a nezávislí, Liberec, Česko, Tomáš Garrigue Masaryk, Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chrastava otevřela hřiště pro cvičení s vlastní tělesnou vahou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.