Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Chrastavě postaví povodňový památník z části mostu

Na ničivou povodeň z roku 2010 bude v Chrastavě odkazovat žulový pomník. Město proto vypisuje veřejnou výtvarnou soutěž o jeho podobu. Pomník pojmenovaný Povodeň 2010, který by neměl vyjít na více než 100 tisíc, bude umístěn v parku před hasičským muzeem poblíž řeky Jeřice.

„Rozhodli jsme se, že dáme šanci být autorem tohoto pomníčku všem, kteří mají výtvarný talent, prostřednictvím otevřené výtvarné soutěže,“ potvrdil starosta města Michael Canov a doplnil: „Počítá se s tím, že realizovaný pomník využije žulových kvádrů, které jsou již nyní nashromážděny na místě, kde bude pomník umístěn. A nejsou to ledajaké žulové kvádry. Ony samy byly povodní postiženy, neboť původně byly součástí jednoho z chrastavských mostů.“

Pomník by neměl podle starosty vyjít na více než 100 tisíc korun. Autor vítězného návrhu obdrží odměnu 10 tisíc korun. „Těšíme se, že se do výtvarné soutěže přihlásí co nejvíce zájemců, jak z řad profesionálů, tak studentů nebo amatérských výtvarníků,“ přeje si Michael Canov.

Kdo by se chtěl do soutěže přihlásit, má čas do 3. března. „Vzhledem k nepravidelné velikosti bloků a jejich veřejné dostupnosti, doporučujeme všem zájemcům o soutěž osobní prohlídku u poskytnutého materiálu,“ uzavřel starosta.

Při povodni v roce 2010 se pod vodou ocitlo 79 obcí, zcela zničeno bylo 7 mostů, zahynulo 5 lidí, celkové škody v majetku kraje činí 5 miliard korun. Do záchranných akcí se zapojilo na 2500 hasičů, vojáků, policistů a strážníků.

Štítky Chrastava, pomník, soutěž, povodeň, Michael Canov, Jeřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chrastavě postaví povodňový památník z části mostu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.