Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtyři opuštění psí sourozenci čekají na nové rodiny

Liberecké sdružení Šance zvířatům hledá nové rodiny pro čtyři štěňátka, která už jejich majitel nechce, protože se mu je nepodařilo udat. Do útulku je dát nechce, a tak si je vzalo sdružení. Tak co, čtenáři Drbny, nechcete Jully, Jess, Sendy nebo Ducka? Jde o křížence větších plemen, jsou odblešená i odčervená a těší se na nové páníčky.

Čtyři štěňata běhala na hlavním tahu v Habarticích a ohrožovala bezpečnost provozu i svých krátkých životů na silnici u bývalého hraničního přechodu. Měla majitele, ten však nebyl schopný zamezit jejich volnému pohybu po okolí. Pán si původně myslel, že štěňátka snadno udá, ale brzy se přesvědčil, že to není vůbec snadné. Do útulku je dát nechtěl, proto obec Habartice oslovila liberecké občanské sdružení Šance zvířatům, jehož členové je převzali do péče.

Učí se komunikovat

Čtyři celkem velcí puclíci se mají po překonání prvotního strachu čile k světu. Jde o tři fenky jménem Jully, Jess, Sendy a psího kluka Ducka. Jsou to kříženci větších plemen, matka je zřejmě kříženka německého ovčáka, a její potomci vypadají podobně jako ona. Štěňata jsou odblešená, odčervená, očkovaná, a těší se na své nové rodiny. V dočasné péči si hrají ve výběhu, chodí na procházky, sžívají se ostatními psy, kočkami, a učí se jak komunikovat s lidmi. Jejich minulý majitel je měl na dvorku a netrávil s nimi moc času, prý, aby si na něj nezvykla. Měl je rád, ale nebyl schopen jim najít vhodné rodiny, zajistit veterinární péči a věnovat se jim tak, aby z malých byli v budoucnu socializovaní psi. Pán měl stejně jako mnoho jiných lidí zakořeněnou pověru o tom, že každá fena i kočka by měla mít jednou za život mláďata…

Nechtěná štěňata a koťata jsou stálým problémem nejen na vesnicích a menších městech, ale právě tam je problém zřejmě nejviditelnější. Spoustu lidí na vesnici množení zvířat neřeší buď protože mají chvilkové potěšení z roztomilých kuliček nebo protože mláďata rovnou topí či jinak usmrcují. Jiní mají pocit, že to je koloběh přírody, a když se většina mladých nedočká dospělosti, považují to za přirozenou rovnováhu. Pravda je však taková, že v přírodě psovité a kočkovité šelmy plodí dva až tři potomky za rok, s moderními, námi domestikovanými zvířaty, kterým se změnila i schopnost reprodukce, je tedy nemůžeme srovnávat.

Kastraci zaplatí Habartice

Organizace jako je o.s. Šance zvířatům se tedy dnes snaží o osvětu a propagaci kastrací společenských zvířat právě kvůli případům, ke kterým patří i tato štěňata. Ta sdružení převzalo pod podmínkou kastrace jejich matky, přičemž je třeba podotknout, že obec Habartice by mohla jít příkladem, protože zákrok uhradí. Ne každá obec nebo město má tak uvědomělé vedení, a místo kastrací, což je jednorázová částka, raději investují do finančně náročného pobytu celých generací nechtěných mláďat v útulcích.

Pokud byste chtěli dát jednomu ze štěňátek domov, kontaktujte o.s. Šance zvířatům na e-mail: kontakt@sancezviratum.cz nebo na tel. 776310543. Psíci budou větší velikosti, dá se předpokládat, že budou vyžadovat dost pohybu, takže aktivně založení lidé nebo rodiny s dětmi jsou pro ně ideální. Sdružení funguje na bázi dočasných péčí, hradí veterinární výlohy a zásobuje opatrovníky krmivem. Rádi přivítají nové dobrovolníky pro poskytování dočasných péčí, kdo si myslí, že má čas a prostor pro psy nebo kočky, může se ozvat na uvedené kontakty.

Napsala redakce

Štítky šance, zvířatům, štěňata, rodina, pes, kočka, Habartice, štěně, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři opuštění psí sourozenci čekají na nové rodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.