Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Déšť způsobil na škole na Králáku škodu za miliony

Silné deště způsobily na Střední škole gastronomie a služeb v Liberci škody za deset milionů korun. Důvodem je nedokončená oprava střech a zateplení pláště. Dodavatelem byla pražská firma IZ-Real, která ale nedokončenou stavbu v červnu opustila, aniž ji zabezpečila proti dešti.

Než se Libereckému kraji podařilo smlouvu vypovědět, objekt poničila voda natolik, že bude zřejmě nutné odstranit i část hotového zateplení.Informaci dnes potvrdil hejtman Martin Půta (STAN). Na opravě střechy teď pracuje firma BREX, která slíbila havarijní stav odstranit do poloviny září, aby mohl objekt opět sloužit praktické výuce. Oprava přijde včetně DPH na deset milionů korun. "My budeme samozřejmě škodu vymáhat po předchozím zhotoviteli, ale vzhledem k tomu, že je to společnost s ručením omezeným s dvěstětisícovým základním jměním, tak to asi bude problematické. Další právní kroky případně zvážíme," řekl Půta. Opravy jsou podle něj jen provizorní, celý projekt zateplení bude pokračovat, kraj ale musí vypsat novou soutěž. "Teď se zpracovává projektová dokumentace," dodal hejtman.

Společnost IZ-Real zateplovala dvě školské budovy v Liberci dohromady za bezmála 28 milionů korun. Stavby po celou dobu provázely problémy, firma nedodržovala kvalitu práce ani termíny. "Průběh stavby byl chaotický a neřízený, firma má ekonomické problémy. Dluží svým dodavatelům i subdodavatelům. Ti se obraceli na nás s dotazy, protože jim tvrdili, že neplatíme, to ale není pravda," řekl již dříve ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

IZ-Real loni změnil vlastníka, jednatel stavební firmy finanční problémy přiznal. "Smlouva byla uzavřena s jiným subjektem za v některých položkách nereálné ceny. Smlouva byla od samého začátku postavena na nereálných termínech," hájí se jednatel. Oprava střechy pak podle něj ukázala jiné složení a bylo nutné vybourat celou plochu. "Zatékání u staveb s plochou střechou je zcela běžná věc a navíc největší problém byl ve všech ucpaných dešťových svodech," dodal jednatel.

Problémy se týkají - zateplení budovy A internátu Střední školy strojní, stavební a dopravní v Liberci v Truhlářské ulici a hlavní budovy Střední školy gastronomie a služeb ve Dvorské ulici v Liberci. V případě první zakázky za bezmála devět milionů korun jsou už práce ze 75 procent hotové. "Budovu ale nutně nepotřebujeme," řekl Pieter. Mnohem větším problémem je zateplení bývalého domu služeb v Dvorské ulici, z prací za 19 milionů korun byla podle kraje hotovo sotva 60 procent. Pro kraj je situace o to komplikovanější, že na oba projekty získal evropské dotace.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, střední škola, střecha, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Marek Pieter, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Déšť způsobil na škole na Králáku škodu za miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.