Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do plné stovky chybí libereckým chemikům už jenom pět let

Chemici v Liberci včera při oslavě 95. výročí vzniku plynové služby a chemického vojska převedli svoji techniku. Ukázali i prototyp lehce obrněného vozu pro radiační a chemický průzkum, využitelný je pro vojenské akce i k podpoře integrovaného záchranného systému.


"Na jeho bázi bychom chtěli do budoucna dělat vývoj dalších prostředků. S technologií, která je uvnitř, jsme spokojení," řekl novinářům zástupce velitele 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci Ondřej Havel.

Liberecký pluk auto se zvýšenou odolností proti minám a raketám testuje zhruba rok. "Je osazen daleko modernějším přístrojovým zařízením i detekčními prostředky. Většina měření se dělá automaticky," uvedl vojenský specialista, který s ohledem na své zařazení nemůže být jmenován. Přístroje rozpoznají nejen bojové látky, ale využít je lze například i k měření průmyslových škodlivin.

Prototyp poskytuje v zamořeném území také lepší ochranu posádce, kabina je totiž hermeticky uzavřená a tlak v ní je vyšší než v okolí. "Z 95 procent by se nemělo stát, že bychom vylezli z kabiny ven. To by musela nastat nějaká porucha," uvedl specialista. Pokud by bylo potřeba dělat nějaké měření přímo venku, posádka vyšle speciálního robota. Součástí vybavení průzkumného vozu je i kamera pro noční vidění, k obraně slouží kulomet nebo dýmovnice.

Armáda modernizuje navzdory tomu, že se v posledních letech rozpočet ministerstva obrany snižuje. "Za osm let se snížil o 13 miliard korun, to by přežil málokterý resort, obraně se to ale povedlo," řekl při oslavách premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vojáky zároveň ujistil, že politika snižování obranného rozpočtu skončila. "Příští rok začneme výdaje na obranu v naší zemi zvyšovat, rozpočet ministerstva bude 23,5 miliardy korun, o tom rozhodne vláda v pondělí. Každý další rok rozpočet obrany v naší zemi poroste," prohlásil předseda vlády.

Akce na náměstí byla okořeněna praktickými ukázkami i slavnostním nástupem a připomněla počátky chemického vojska v Česku. Spojené jsou s rokem 1919, kdy vznikl Referát pro plynovou službu. Zřídil ho tehdejší hlavní štáb československé branné moci v důsledků použití bojových chemických látek za první světové války. Kvůli utajení měla první chemická jednotka v názvu dělostřelecká. V Liberci působí chemici přes 60 let a ve světě patří mezi nejuznávanější jednotky české armády. Jsou neodmyslitelnou součástí většiny zahraničních misí české armády. "Ukončili jsme misi v Afghánistánu a připravujeme se na nasazení mobilního výcvikového týmu do Jordánska," dodal Havel.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Ondřej Havel, rozpočet, Armáda České republiky, první světová válka, Bohuslav Sobotka, ČSSD, Ministerstvo obrany České republiky, Česko, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do plné stovky chybí libereckým chemikům už jenom pět let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.