Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do radničního sklípku se po deseti letech vrátila restaurace

Proslulý sklípek liberecké radnice je opět otevřen! Do sklepení historické budovy se po více než deseti letech vrátila restaurace. Vybudoval ji tam Pivovar Svijany jako svou "vlajkovou loď". Restauraci má firma v pronájmu na deset let. A co potěší pivaře? Všechna piva jsou točena z tanku.

Pokud se koncept osvědčí, chce firma podobné restaurace vybudovat i v dalších velkých městech. Restaurace byla v radničním sklípku otevřena už v roce 1893, ještě před zprovozněním úřednických prostor tehdy nové neorenesanční radnice. Sklípek fungoval od té doby bez přerušení 110 let. Restaurace v suterénu radnice byla s 300 místy největší ve městě a byla velmi oblíbená. Fungovala až do roku 2003, kdy ji poslední nájemce - Krušovický pivovar - kvůli vysokým nákladům zavřel, i když měl tehdy smlouvu až do roku 2015. Veškerou technologii odvezli, a tak bylo nutné vše udělat znova.

Rekonstrukce a vybavení sklípku přišly zhruba na 15 milionů korun. "Původní rozpočet byl 12,5 milionu korun včetně DPH, nechtěli jsme šetřit, takže použité materiály i technologie jsou špičkové," uvedl předseda představenstva Pivovaru Svijany Tomáš Kučera. Navíc podle něj rekonstrukce odkryla věci, které nebyly v minulosti opravovány, jako třeba hnilobu v oknech. "Doufáme, že tady zůstaneme déle než jen těch deset let, protože za deset let se nemůžeme bavit o tom, že by se nám investice vrátila," dodal Kučera. Zrekonstruovaná restaurace včetně salonků pojme až 250 hostů a bude nekuřácká.

Svijanský pivovar, který letos oslavil 450 let, vybudoval ve sklepení moderní restauraci s českou kuchyní, která k českému pivu patří. "V nabídce budou typicky česká jídla v tradičním, ale i odlehčeném moderním pojetí," řekl Karel Kubelka, vedoucí stravovacího provozu Krajské nemocnice Liberec, která bude restauraci pro pivovar provozovat. Se stravováním má provoz velké zkušenosti, denně expeduje 10.000 jídel nejen pro pacienty a zdravotnický personál, ale také pro firmy v Liberci a okolí a má i vlastní catering. "Tohle je naše 26. provozovna," dodal Kubelka. Pivovar Svijany vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Vloni dodali Svijanští na trh 609.000 hektolitrů piva. patří tak do desítky největších pivovarů v zemi. Hospodaření společnosti skončilo loni ziskem 178,884 milionu korun při tržbách přes 1,105 miliardy korun.

Foto Zuzana Minstrová
Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky restaurace, Pivovar Svijany, radnice, pivovar, Tomáš Kučera, Pivovar Rohozec, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do radničního sklípku se po deseti letech vrátila restaurace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.