Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dobrá zpráva: Parta dobrovolníků připravuje čtyři knihotoče

Skupina dobrovolníků a pedagogů připravuje pro Liberec čtyři nové knihotoče, z nichž si budou moci lidé zdarma půjčit knihu. Organizátory neodradilo ani to, že první dřevěná schránka umístěná na počátku září v centru města, nevydržela na svém místě ani tři dny.

Někdo ji ukradl. Lidé z Liberecké občanské společnosti se odmítli vzdát a do ulic chtějí rozmístit hned čtyři nové "knihobudky". Novináře o tom dnes informoval jeden z dobrovolníků Antonín Ferdan.

Slavnostní křest nových budek se symbolicky uskuteční 17. listopadu. "Pokud budeme křtít knihobudky, které jsou budkami ryze občanskými, pak je 17. listopad úžasná příležitost k tomu, aby se občané mohli zapojit a přidat knihu k dílu," uvedl Ferdan. Vstupným na křest jsou dvě knihy. Každý podle Ferdana určitě doma najde nějaké knihy, které už přečetl, a přestože se mu líbí, vracet se k nim už nebude. Takové knihy ale mohou posloužit prostřednictvím knihotoče někomu dalšímu.

Jedním z patronů budek je ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci Blanka Konvalinková, další patrony organizátoři tají. Na křtu chtějí ale představit i příběhy osobností Liberecka, které rozhýbaly místní občanskou společnost.

Knihotoče jsou schránky, z nichž si může každý kdykoliv zdarma vypůjčit knihu nebo naopak knihu přinést, a nabídnout ji tak jiným lidem. Léta slouží třeba v Anglii vysloužilé telefonní budky plné knih, inspirovali se tím i v Praze, kde už jich je sedm. V Libereckém kraji jsou zatím většinou uvnitř budov, má je například knihovna v Jablonci a sklářská škola v Novém Boru. V Liberci byla první budka umístěna v září v Kostelní ulici vedle bočního vchodu do kostela svatého Antonína Velikého. Hned druhý den lidé rozebrali 80 vložených knih, ale přinesli i nové. Další den už tam ale schránka nebyla.

Napsala ČTK

Štítky kniha, Liberec, Antonín Veliký, Liberecký kraj, Anglie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva: Parta dobrovolníků připravuje čtyři knihotoče  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.