Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Doksy převzaly zámek, bude v něm i prohlídková trasa

Doksy převzaly do svého vlastnictví místní zámek z 16. století. Na město převedl sedmihektarový areál v hodnotě 18 milionu korun bezúplatně Liberecký kraj. Dosud měla radnice areál v pronájmu. Doksy chtějí zchátralou památku, jejíž historie je spjata zejména s Valdštejny, zvelebit a oživit. Obnova začala již loni.

Město zatím provádí jen menší opravy, podle studie z roku 2012 si celková rekonstrukce trojkřídlé budovy vyžádá 65 milionů korun. Tak velkou částku ale radnice není schopna zaplatit. Peníze se proto pokusí získat z evropských fondů. Obnovu potřebují střecha, okna i třeba odvodnění.

Loni na provoz a obnovu zámku vydalo město skoro dva miliony korun. Odstraněny jsou například příčky, které rozdělovaly původní místnosti, i letitá lina, jež zakrývala parkety. "Už to tu vypadá jako na dobových fotografiích," řekl správce zámku Jaroslav Komžík. Opraven je také Rytířský sál a provedl se i historický průzkum maleb. "V jedné místnosti objevil historik fresky, jsou z nejstaršího období zámku," doplnil správce.

V další fázi by se podle něj měly opravovat místnosti sousedící s Rytířským sálem, které budou tvořit velký prohlídkový okruh. "Budou se škrábat omítky a brousit parkety. Na jednom patře to je 2000 metrů čtvrtečních," nastínil Komžík. Rekonstruovat se bude i topení, současný jednotrubkový systém se nahradí dvoutrubkovým. Díky tomu bude možné mít topení zapnuté jen v části objektu, kdežto dosud se vytápěl zámek pouze jako celek. Revitalizací ještě letos projde park, na který získalo město už loni dvoumilionovou dotaci.

Zámek v minulosti nejdéle patřil Valdštejnům, od 17. století až do roku 1945. Majitelem byl i proslulý vojevůdce Albrecht. Po konfiskaci po druhé světové válce zámek využívala armáda a od roku 1963 zde bylo zemědělské učiliště. V důsledku slučování středních škol v Libereckém kraji ale poslední studenti zámecké prostory opustili před třemi lety.

Kraj se od té doby snažil památky, pro kterou neměl využití, zbavit. Prodej soukromému investorovi z Ruska za 45 milionů nevyšel a jediným zájemcem zůstalo město. Radnice plánuje, že na zámku vytvoří kromě prohlídkového okruhu i expozici Čtyřlístku pro dospělé, sídlo zde bude mít galerie, knihovna i kulturní a informační centrum.

Napsal ČTK a Michael Daněk

Štítky zámek, Valdštejnové, Liberecký kraj, druhá světová válka, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doksy převzaly zámek, bude v něm i prohlídková trasa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.