Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Domácnosti v Jablonci budou příští rok platit za teplo 689 korun

Domácnosti napojené na teplárnu v Jablonci budou příští rok platit 689 korun za gigajoule, tedy stejně jako letos, v Liberci je to 706 korun. Po dokončení revitalizace celého systému, která je naplánována do roku 2017, by se mohla cena snížit na 650 korun za gigajoule a z města postupně zmizí parovodní potrubí.

I když teplo ve městě výrazně zlevnilo, domácností napojených na systém stejně jako v Liberci stále ubývá. Ještě loni platily domácnosti 807 korun za gigajoule a teplo v Jablonci patřilo v zemi k nejdražším. Vysoké ceny byly hlavním důvodem, proč přišla teplárna v posledních letech o více než polovinu odběratelů z řad domácností. Zatímco ještě v roce 2007 zásobovala firma přes 10 tisíc domácností ve městě, v současné době jich je už jen 4772. Nejvíc domácností se odpojilo v posledních dvou letech. "Ještě zhruba tisícovka domácností odpojení připravuje, s těmi ale jednáme," řekl ředitel Jablonecké energetické Pavel Spilka.

Zmizí parovodní potrubí

Firma ve spolupráci s radnicí a RWE zahájila letos revitalizaci systému, která by měla stát kolem 250 až 300 milionů korun. "V současné době je dokončena nultá etapa, což je nový kotel ve výtopně Brandl, který umožní už v listopadu odpojit kotelnu v Rýnovicích. Tím firma měsíčně ušetří milion korun," řekl Spilka. Dalších úspor se podařilo dosáhnout výhodným nákupem plynu, o statisíce měsíčně klesly náklady například v oblasti IT, účetnictví či oprav, ale i personální náklady. Všechny tyto kroky ve výsledku ušetří Jablonecké energetické 9,5 milionu korun ročně. Díky úsporám se letos hospodaření drží v zisku, přestože tržby byly kvůli teplé zimě zhruba o 12 procent nižší.

Projekt revitalizace počítá s řízeným rozpadem celé soustavy a vybudováním dvou desítek menších kotelen po městě. Zmizí tak parovodní rozvody, v nichž se ztrácelo až 40 procent tepla, také účinnost nových kotelen by měla být vyšší. První etapa výstavby má začít na jaře příštího roku, náklady se odhadují na 120 až 160 milionů korun, polovinu by měl zaplatit Státní fond životního prostředí. Odběratelé by se měli na nové zdroje napojit už na podzim. Druhá etapa má následovat v roce 2016. Jablonecká energetická teď hledá dodavatele a jedná s bankami o úvěru.

Napsala redakce a ČTK

Štítky Jablonec, teplo, revitalizace, Liberec, kotelna, RWE, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácnosti v Jablonci budou příští rok platit za teplo 689 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.