Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvanáct pamětních kamenů bude připomínat oběti holocaustu

Dvanáct „Stolpersteinů“, neboli pamětních kamenů zapuštěných do chodníku, bude od příštího roku v ulicích krajského města připomínat konkrétní oběti holocaustu. Návrh, s nímž přišla Židovská obec Liberec, již schválili liberečtí radní.


Pamětní kameny budou mít podobu betonových kostek o rozměru 12 x 12 x 12 centimetrů a na jejich horní ploše bude v mosazi uvedeno jméno a místo a datum smrti osoby, která žila nebo pracovala v objektu, před nímž bude Stolpersteine zapuštěn do chodníku.

„Pamětní kameny leží už v mnoha českých městech včetně Prahy, Brna, Olomouce, Ostravy či Kolína a je příznačné, že budou položeny i v Liberci, kde se letos rozjela celá řada projektů, zaobírajících se naší historií. A některé události, ač ne pamětihodné, si musíme připomínat, abychom nikdy nedopustili jejich opakování. Právě oběti nacistické genocidy by proto nikdy neměly být zapomenuty a pamětní kameny budou jejich důstojnou připomínkou,“ uvedla primátorka Martina Rosenbergová.

Náklady na výrobu jednoho pamětního kamene jsou cca 120 eur a hradí je tým Guntera Demniga z Kolína nad Rýnem, který všechny kostky vyrábí. Celý projekt je tak neziskový. Náklady na uložení Stolpersteinů v Liberci ponese Židovská obec, která požádá společnost technické služby, aby v chodnících před uvedenými adresami připravila otvory, kam budou pamětní kameny následně uloženy. K osazení Stolpersteinů by mělo dle předpokladu dojít během dubna až května. Zajímavostí je, že všechny pamětní kameny zásadně pokládá sám Gunter Demnig.

V Čechách mají Stolpersteiny tradici od roku 2008, kdy byly položeny v Praze a Kolíně, kde téměř souběžně vznikla myšlenka k jejich realizaci. V Praze s ní přišli členové české židovské mládeže, kteří se inspirovali dojmem z pamětních kamenů položených v sousedním Německu. V České republice je nositelem a realizátorem projektu občanské sdružení Stolpersteine CZ.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky chodník, Liberec, Praha, Kolín nad Rýnem, projekt, židovská obec, Česko, Martina Rosenbergová, Brno, Gunter Demnig, Olomouc, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvanáct pamětních kamenů bude připomínat oběti holocaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.