Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nová ferrata v Jizerkách v ohrožení? Ochranáři chtějí studii

Jsou to dva měsíce, co jsme vás informovali o plánu vybudovat zajištěnou horolezeckou stezku, tedy via ferratu na Frýdlantském cimbuří. V té době vytyčení ještě nic nebránilo. Po jednáních s CHKO musí celý plán odklepnout i odborník s akreditací ministerstva, který samozřejmě není zadarmo. Přispějete na potřebný posudek?

„Částka za takovou studii začíná na hodnotě 20 tisíc korun. Chtěli bychom poprosit o drobný příspěvek na vypracování posudku. Nejde jenom o peníze, ale i o podporu morální. Ochranáři totiž argumentují, že takové ferraty nemají u nás „smysl“. Zasláním i třeba malé částky dáte najevo, že pro vás taková věc smysl má,“ říká Martin Marek z Horolozeckého oddílu v Hejnicích.

Jakýkoliv příspěvek můžete posílat na transparentní účet občanského sdružení Vodní brána o.s., které má vytyčení ferratu na starost. Číslo účtu je 6687476001/5500.

Nápad podporují snad všechny organizace, které s tím mají co dočinění. O via ferratu se horolezci pokoušeli už v roce 2009. „Nápad se ale tenkrát nesetkal s pochopením. Ochranáři  namítali, že podobné atrakce jinak velice populární v alpských zemích, u nás nemají tradici, místo ani smysl,“ doplnil Marek. Jenže mezitím vznikla via ferrata v Semilech a k žádnému poškozování přírody nedochází, takže brzy bude i v Jizerkách.

A co obtížnost? „Měla by být taková, aby výstup zvládly děti s doprovodem i aktivní senioři, jinak řečeno co nejširší okruh návštěvníků,“ dodal horolezec.

Štítky Jizerské hory, Frýdlantské cimbuří, Martin Marek, Hejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová ferrata v Jizerkách v ohrožení? Ochranáři chtějí studii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.